ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Правосъдие от пусто в празно

Парламент Кирил Петков Александър Николов

Винаги едно и също – имитация на правосъдие и правова държава, докато корупцията върви на пълни обороти. Енергийният министър в кабинета “Петков” Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и директорът на “Булгаргаз” по това време Людмил Йоцов са обвиняеми за разрива на България с “Газпром”. Конкретно – за безстопанственост длъжностно престъпление, причинили щета на държавата в особено големи размери. Проблемът не бил в отказа за приемане на схемата за плащане с превалутиране в рубли, а в платените по-високи цени за руски газ през други доставчици.

Във витиеватите съобщения на прокуратурата конкретика обаче засега няма. Вместо нея чухме, че с действията на обществения доставчик “е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ. От държавното обвинение отказаха коментар как точно са нанесени щетите и не назоваха посредниците в оскъпяването, но впечатлиха с размера му от 30%, довел до загуби в размер на 88 млн. лева.

В случая следствената тайна е излишна, защото бившият енергиен министър Делян Добрев може да бъде ползван както за говорител на разследващите, така и за наблюдаващ прокурор. В разгара на последвалата началото на украйнския конфликт енергийна драма Добрев поде канонада срещу газовата политика на кабинета “Петков” с указанието, че “единственото, за което трябва да мислят Киро и Асен е как да отърват затвора – диверсифицираха единствено паричните потоци, цакат ни с 30% над цената и пълнят офшорки”.

Добрев публикува и фактури от плащания, от които стана ясно че два от посредниците са големи чужди компании от гърция и Румъния. Яростта на ГЕРБ и БСП се изля върху “MET Eнерджи Трейдинг”, чиито управител е бил Людмил Йоцов преди да поеме “Булгаргаз”. Сегашното ръководство на държавния доставчик прави обаче същото – купува газ на неясни цени през посредници, някои от които са при това същите. Което обаче служебните кабинети представят като гарантиране на националната сигурност, а не като поставянето й в риск.

Александър Николов сведе незабавно обвинението “до това, че България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия”. И увери, че по-скъп газ от наличните към онзи момент възможности не е купуван. Последва остра реакция на “Продължаваме промяната” със същата оценка – че според българската прокуратура “на всеки, който играе срещу интересите на Русия и в защита на България, ще му бъде повдигнато обвинение”. И питат “наистина ли прокуратурата видя проблем в това, че министри от правителството “Петков” са спазвали задължителните указания на Европейската комисия?”.

“Българската държава беше зависима от десетилетия и цялата газова система беше в хватката на един доставчик – “Газпром”. След 12 години управление на ГЕРБ и след 14 години от влизането ни в Европейския съюз, България продължаваше да бъде зависима от същия този единствен доставчик за 95% от своите количества. България беше притисната в ъгъла и беше задушена от липсата на алтернатива. Цените, на които България е купувала газ през този период, бяха по-високи от тези на европейската борса. Въпреки създадената истерия за “хаос и разруха в енергетиката”, първоначалния шок от спирането на доставките от “Газпром” за цяла Европа, цените се успокоиха и понижиха далеч под тези на руския доставчик”, пише в становището на ПП.

Припомнени са изхарчените от ГЕРБ “3 милиарда български средства за една тръба, която не дава никаква диверсификация, тръба, която има единствена цел да заобиколи Украйна, тръба, която даже няма капацитет да достави и една молекула газ за България, и тръба, която се построи от руски подизпълнители, които оставят луксозни джипове по гаражите на бившите управляващи за благодарност, българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори”.

Както и че “по времето на ГЕРБ са били намерени много причини да не се случва гръцката газова връзка за доставка на азерски газ, въпреки че е 3 пъти по-евтино за България, а бившето ръководство на “Булгаргаз” два пъти се отказа писмено от правото да получава евтиния газ и реално българските домакинства трябваше да плащат разлика от стотици хиляди на ден през своите сметки за парно. Българската прокуратура беше спокойна и не гъкна дори, защото пазеше интересите на един чужд режим”.

“В този момент България беше пример и за Европа, като успя за 2 седмици да стане от 95% зависима до 0% зависима от руски газ. Бяха осигурени два кораба с втечнен газ, така че да няма нито ден без газоподаване за българските домакинства и бизнес на цена, която беше същата като тази по неспазения договор с Газпром. България показа, че има смелостта, но и готовността да отхвърли газовата атака. България е горда страна и трябва да защитава националния си интерес и независимост!”, допълва се в становището. С ключовата добавка, че акцията на прокуратурата е “ПР в навечерието на изборите”.

В което просто не може да има съмнение. Пак заради изборите разбрахме за изгорелите в криптобанката „Нексо“ инвеститори, което е темата на деня в модерния финансов свят. Целта беше обаче не защитата им предвид проспаните от прокуратурата в периода на прехода пирамидални и банкови катастрофи. До този момент службите и държавното обвинение нямаха нищо против милиардните обороти, разточителен живот и политически протекции над обвиняемите българи, но дарените от служители на компанията 100 хил. лв. за “Да, България” обърнаха палачинката предвид изгледите за коалиране с “Промяната”. От прокуратурата пък сравниха потенциала на разследването с този по КТБ и се похвалиха с поредния “пример за добро сътрудничество с нашите евроатлантически партньори”.

Остават догадките как и доколко политико-прокурорските акции ще бъдат осребрени пред “големите началници”. прекият разговор с Москва сега е политически некоректен, но пък главният прокурор летя до Вашингтон за поредната молитвена закуска в Белия дом. По каква линия стана това не е ясно, но практиката сочи че редовните евроатлантически воаяжи гарантират оцеляването във властта чрез имитиране на държавност, правов ред и съдебна реформа. Които никой всъщност не желае, поради което и не се случват, шумните дела са с предизвестен провал, а съдебната система копае дъното в корупционен слугинаж на задкулисието, който напълно я устройва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *