ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Днес президентът Румен Радев връчва третия мандат на БСП

Президентство БСП връща мандата за правителство Корнелия Нинова Румен Радев

Президентът Румен Радев ще връчи третия мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на БСП. Очаква се това да се случи в 10:00 ч. на “Дондуков” 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание. Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани.

До последната папка се стигна след провала на първите два мандата – на ГЕРБ и “Продължаваме Промяната”. Ако и този опит е неуспешен, следват предсрочни избори.

Припомняме, че първият мандат бе връчен на 5 декември 2022 г. на кандидата, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Те посочиха като кандидат за министър-председател проф. Николай Габровски. Той проведе срещи с парламентарните групи, но върна мандата на президента неизпълнен. Съставът и структурата на кабинета, предложен от проф. Габровски, бяха предложени за гласуване в парламента на 14 декември, но не успяха да получат подкрепа.

Така се стигна до връчване на втория проучвателен мандат на акад. Николай Денков, номиниран за министър-председател от втората по големите парламентарна група, тази на “Продължаваме Промяната”. Президентът връчи втория мандат на 3 януари тази година. Николай Денков също направи поредица от срещи с различните парламентарни групи и предложи на парламента декларация с приоритети за съставяне на правителство. Документът обаче бе отхвърлен от Народното събрание и акад. Денков върна празна папка на Румен Радев на 9 януари.

Във вчерашния ден (15 януари) депутатът от БСП Борислав Гуцанов коментира в ефира на БНТ, че е логично неговата политическа сила да получи третия мандат за съставяне на правителство, тъй като БСП е партията, която може да защити реално националните интереси.

Според него, обаче, думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че мандатът ще получи партията, която следва политиката на служебното правителство, елиминира БСП от играта. Той добави, че това е така, защото става въпрос за принципни различия, които БСП не може да защитава.

Сред различията със служебния кабинет Гуцанов посочи оръжието за Украйна, заявката за закупуване на втора ескадрила самолети F-16 и ядрената енергетика.

От друга страна отново по-рано през деня депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира пред БНР, че при връчване на мандата на БСП шансът за създаване на правителство ще е нулев. Представители на “Продължаваме промяната” също обявиха, че по-големи шансове за сформиране на кабинет е щяло да има, ако мандатът е бил връчен на Обединението “Демократична България”.

Критиците на избора на Радев припомнят думите му от ноември 2022 година, когато той коментира по време на консултациите си с представителите на социалистическата партия: “Три пъти връчвах мандата на БСП и три пъти БСП не успя да състави правителство“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *