ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Президентът разговаря с представители на “Локхийд Мартин” на “Дондуков” 2

Президентът Радев е провел среща с представители на американската компания „Локхийд Мартин“, специализирана в самолетостроенето и ангажирана с производството на изтребителите Ф-16 Блок 70 за българските Военновъздушни сили, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

“Придобиването на отбранителна техника е важен етап в процеса на модернизация на Въоръжените ни сили, но за да бъде тя пълноценна, трябва да бъде съпроводено от индустриално сътрудничество и трансфер на технологии”, е заявил президентът Румен Радев по време на разговорите на “Дондуков” 2.

Радев е изразил очакване започналото производство и доставката на изтребителите Ф-16 да бъдат реализирани в срок, за да може страната ни да съхранява и развива собствени способности за охраната на въздушното ни пространство.

“България продължава да търси устойчиви решения, които да не допуснат страната ни да загуби отбранителни способности, предвид изтичането на летателните ресурси на изтребителите МиГ-29 и забавената доставка на вече закупените изтребители Ф-16 Блок 70”, посочи той.

Създаването на условия за ремонт и поддръжка на летателната техника в България, което ще оптимизира влаганите от страната ни ресурси за отбрана, както и възможностите за развитие на нови отбранителни технологии у нас, също са били сред обсъдените теми в рамките на срещата, допълват от прессекретариата на президента.

И още:  По време на разговора е изразен интересът на страната ни за задълбочаване на партньорството с американската компания и в областта на безпилотните летателни апарати. Поставен е и въпрос, свързан с възможността за осигуряване на хеликоптери за обучение на български пилоти. Подкрепа в тази насока би допринесла за успешната реализация на проекта за създаване на система за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS), посочват от прессекретариата на държавния глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *