ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Проектокабинетът “Габровски” претърпя провал

Парламент Николай Габровски гласуване кабинет

Проектокабинетът, предложен от кандидат-премиера на ГЕРБ-СДС Николай Габровски, претърпя провал. Депутатите не одобриха кандидатурата на Габровски за премиер, с което бе приключена и конституционната процедура по избор на следващ Министерски съвет. Правилникът гласи, че когато кандидатът за министър-председател не е одобрен от парламента, следващите две решения – за структура и състав на правителството не се гласуват. “За” кабинета “Габровски” гласуваха 113 народни представители – от ГЕРБ-СДС, ДПС и “Български възход”. “Против” бяха 125 народни представители от “Продължаваме промяната”, “БСП”, “Демократична България” и “Възраждане”. “Въздържали се” нямаше. Гласуваха общо 238 депутати.

По време на дебата Николай Габровски призова депутатите да надделеят теснопартийния си интерес и да гласуват правителство от експерти и професионалисти. И подчерта, че предложеният от него състав на правителство е от хора, които са експерти в областите, които им се възлагат и нямат ярка политическа принадлежност. Габровски изтъкна, че е поел отговорността, за да бъде прекратена спиралата от последователни предсрочни избори, да бъде възстановено доверието към институциите, както и диалогът между партиите.

“България не просто е на кръстопът, а пред пропаст”, каза кандидат-премиерът. И допълни, че има желание да се премине към експертното, професионалното. “Хората, които предлагам, са готови да работят от първия ден. Това е единственият начин да продължим към Шенген и еврозоната. Твърденията за голям шанс за съставяне на правителство със следващ мандат е погрешни. Най-голям шанс имаме днес, тук и сега”, апелира той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира, че изборът на хората за проектокабинета надхвърля политическите пристрастия, тъй като политическият елит не е в състояние да излъчи стандартно коалиционно или еднопартийно правителство. А проф. Габровски и неговият кабинет можели да предложат антикризисна стабилизационна програма. Този проект на правителство бил възможност за всички политически сили и тази възможност не бивало да бъде отхвърлена с лека ръка. Според Атанасова това може да е единствената възможност да бъде излъчено работещо правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Председателят на групата на “Продължаваме Промяната” Андрей Гюров обвини ГЕРБ-СДС и ДПС, че са свалили предишното правителство, а половин милион души са ги подкрепили на 2 октомври. От ПП категорично заявиха, че няма да подкрепят предложеното правителство. “За два месеца българските граждани очакваха парламентът и служебното правителство да изготвят бюджет, да предприемат решителни действия в посока истинска и дълбока съдебна реформа и усилия за влизане в Шенген. Вместо това парламентът се занимаваше с връщането на хартиената бюлетина. Днес ни предлагате правителство, което не изпълнява най-важното условие – да може да носи политическа отговорност”, счита той. Гюров изказа мнение, че проектокабинетът “лъха на нафталин от тройната коалиция и от резервната скамейка на ГЕРБ”.

Лидерът ДПС Мустафа Карадайъ определи днешния ден като исторически, съдбоносен за бъдещето на страната с оглед войната, икономическата криза, липсата на оперативни програми. “Това изисква отговорно държавническо мислене и партийни компромиси. Най-лесно е да кажем “Не” на правителството на Габровски. Алтернативата обаче са предсрочни избори, които ще възпроизведат сегашната ситуация, подлагайки на риск бъдещето на държавата. Правим огромен компромис, искаме да дадем шанс кризите да бъдат решени“, отбеляза той.

Председателят на групата на “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че в момента българският народ няма доверие на държавата. Той обяви, че той колегите му от групата няма да подкрепят правителството на Габровски, тъй като предлаганите от него политики не са такива, които от партията му биха подкрепили. И уточни, че от “Възраждане” нямало да подкрепят никакъв кабинет в рамките на този парламент. А единственият изход са предсрочни избори.

Изключеният от групата на БСП Явор Божанков съобщи, че няма как да подкрепи предложения кабинет въпреки усилията, които са положени.

Председателят на “БСП за България” Корнелия Нинова потвърди, че от групата на социалистите няма да подкрепят кабинета “Габровски”. “От 6 години водим борба за промяна на модела ГЕРБ. Още през 2017 година нарекохме този модел “паралелна държава” – неуважение към разделението на властите, задкулисно вземане на решения, ръст на бедността и неравенствата и липса на справедливост“, изброи тя. “Имаме две задачи и две възможности – да продължи борбата с паралелната държава, както и страната да бъде преведена през кризите. Затова БСП вижда възможност за правителство във втория и третия мандат”, уточни Нинова.

От ДБ не могат да подкрепят това правителство в предложения формат, защото то няма възможност да извърши съществените реформи, от които страната ни се нуждае. “България има нужда от дълбока промяна, защото без това не може да се реши политическата криза”, категоричен е председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.

“Ще подкрепим персонално проф. Габровски като кандидат за премиер. В същото време ПГ на “Български възход” няма да подкрепи предложената структура и състав на кабинета, тъй като липсва яснота кой ще носи политическата отговорност. Отиването на избори не бива да ни плаши”, изненадващо информира лидерът на “Български възход” Стефан Янев. ГЕРБ разчиташе на подкрепата на Янев. Дори в залата да беше минала персоналната кандидатура на Габровски за премиер, съставът на Министерския съвет нямаше да събере нужната подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *