ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Прокуратурата и ДАНС с общо звено заради изборите на 2 април

Прокуратура - избори 2022 - равносметка

Създава се Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на прокуратурата и Държавна агенция “Национална сигурност” за взаимодействие между институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.

Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Ръководствата на държавното обвинение и ДАНС вече подписаха заповед, регламентираща действията на двете институции за гарантиране на политическите права на гражданите и осигуряване на бързо и ефективно противодействие на престъпленията, свързани с парламентарните избори на 2 април.

Създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в разпоредбата от Изборния кодекс, съгласно която “главният прокурор и министърът на вътрешните работи съставят съвместни щабове за оперативно взаимодействие в борбата срещу престъпленията, свързани с изборния процес. Щабовете действат по време на цялата предизборна кампания”, посочват от прокуратурата.

Ще функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отбеляза, че ако МВР бъде поканено отново да участва в общ щаб с прокуратурата по повод изборните нарушения, той няма да се съгласи, защото “няма правна рамка за това”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *