ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът прие промени в Закона срещу изпирането на пари

Въвеждат се допълнителни мерки за борба с изпирането на пари, заложени в Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари. Вносител е Министерският съвет. С измененията се въвеждат допълнителни мерки за борба с изпирането на пари, заложени в Плана за действие с мерки за адресиране на последващите ангажименти на България след присъединяването към Валутния механизъм II (ERM II), се посочва в доклада на комисията по вътрешен ред и сигурност. “За” промените гласуваха 128 депутати, 36 бяха “против”, а 10 се въздържаха.

В мотивите към законопроекта се подчертава, че той е от съществено значение за оценката на напредъка, който България следва да докладва във връзка с Препоръките от MONEYVAL, чието неизпълнение би имало изключително негативен репутационен ефект за България и би засегнало както публичния, така и частния сектор.

Едно от основните предложения е въвеждането на ефективен механизъм за идентифициране на лицата, които предоставят услуги по дружествено управление, и на адекватни процедури за проверка на служителите, ангажирани в предоставянето на услуги по дружествено управление (например адвокати, счетоводители, данъчни съветници). Причината е, че действащото национално законодателство не съдържа достатъчно ефективни механизми за идентифициране на лицата, които предоставят този вид услуги. Предлага се създаване на нарочен регистър. Предвижда се и отбелязване в Търговския регистър при установено несъответствие в данните за действителния собственик, уточнява докладът на вътрешната комисия.

С измененията се цели подобряване на ефективността и постигане на пълно съответствие на българското законодателство за превенция срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма, както с изискванията на европейска директива за предотвратяване използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма, така и със стандартите на Работна група за финансово действие срещу изпирането на пари (FATF)

В доклада на комисията се уточнява, че Асоциацията на българските застрахователи има забележки основно по два параграфа от законопроекта, свързани с въведеното задължение за застрахователите да заявяват пред Агенцията по вписванията при установено разминаване между представителите се пред застрахователите като собственици лица и вписаните в съответния регистър данни за действителните собственици. А това е несвойствено задължение за застрахователите и се изтъква, че в момента при констатирано разминаване между представителите се с документи като собственици пред застрахователите и действителните регистрирани такива, застрахователите имат право да откажат да сключат договор с такива лица.

Депутатите приеха предложение на Десислава Атанасова второто четене на промените в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност да бъде фиксирана като трета за утрешния ден, а след това започнаха обсъждането на проект за решение за създаване на временна парламентарна комисия във връзка с дейността на криптоплатформата Nexo.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *