ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Протест в Бургас за хуманитарен статут на руски граждани

Десетина души – руски граждани – се събраха днес в Бургас на мирен протест пред паметника на съветската армия. Те настояват българската държава да предостави хуманитарен статут на трима техни сънародници, които в момента се нуждаят от закрила. 

Те носеха плакати с надпис: “Осигурете убежище за всички противници на войната и на Путин”.

Оксана Глазунова, която е театрален режисьор, обяснява, че е кандидатствала за хуманитарен статут пред Държавната агенция за бежанците, но е получила отказ. Същото се случило и с други двама нейни сънародници.

По закон у нас хуманитарен статут се предоставя на чужденците, които са принудени да напуснат държавата си по произход, тъй като в нея са изложени на реална опасност от тежки посегателства, като:

1. смъртно наказание или екзекуция; 2. изтезание или нечовешко или унизително отнасяне, или наказание; 3. тежки и лични заплахи срещу живота или личността му като гражданско лице поради насилие в случай на вътрешен или международен въоръжен конфликт.

Глазунова споделя, че в родината си тя не може да работи като театрален режисьор, защото в момента там има цензура, а тя не желае да бъде инструмент на пропагандата. Освен това, докато още е била в родината си, тя е поставяла такива театрални проекти, които са представяли в негативна светлина правителството на Путин, заради което тя се страхува да се завърне обратно.

Другите двама руски граждани, които настояват за хуманитарен статут, в момента се намират в София и Варна. Това са две млади момчета, които се притесняват, че ако се приберат в родината си, ще бъдат мобилизирани в армията. В тяхна подкрепа имаше протест и в София. 

Хуманитарният статут предоставя следните права: работа без специално разрешение; образование в държавните училища и университети; събиране със семейството си на територията на България; българско гражданство 5 години след получаване на статута и пътуване в чужбина по реда и условията за чужденците с разрешено постоянно пребиваване в България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *