ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Радев към Макрон: В РСМ трябва да докажат с резултати, че се стремят към членство в ЕС

Институциите в РСМ трябва да докажат с резултати, че наистина се стремят към европейска интеграция.

Това заяви президентът Румен Радев на среща днес в Брюксел с президента на Френската република Еманюел Макрон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Двамата обсъдиха теми от дневния ред на двустранното сътрудничество и в рамките на ЕС. 

Поредната антибългарска кампания в РСМ, довела до редица престъпления от омраза – палеж и стрелба срещу български културни клубове, както и насилие над македонски българи, будят въпрос за ролята и отговорността на институциите в страната, подчерта президентът Радев. Държавният глава напомни, че както България, така и РСМ са приели предложената в рамките на Френското председателство на Съвета на ЕС преговорна рамка, като вписването на българите в конституцията на РСМ е задължителна стъпка преди началото на преговорния процес.

„Наблюдаваме отсъствие на политическа воля за реформи и промяна на конституцията, а вместо това в страната се води поредната антибългарска кампания“, посочи Румен Радев. 

Двамата президенти отбелязаха доброто партньорство между България и Франция в енергетиката, както и перспективите за неговото последващо развитие. По време на срещата българският държавен глава изрази интереса на страната ни да придобие изтребители на лизинг от своите съюзници като временно решение за осигуряване на защитата на българското въздушно пространство до получаването на ескадрилата F-16. 

Присъединяването на България към Шенген и възможните подходи за постигане на това, също беше акцент на срещата. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *