ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев: Повишението на минималната заплата ще е от 1 януари

Румен Радев

Повишението на минималната заплата ще е от първи януари 2023 година. Това категорично заяви президентът Румен Радев и сложи точка на спора между министри от служебното правителство по темата за датата. 

Президентът по категоричен начин сложи край на публичния разнобой между министрите от служебното правителство от кога минималната работна заплата да бъде увеличена, като коментира и дискусията в парламента по темата. 

“Докато от трибуната се водят популистки битки кой повече да се хареса на избирателите и едно безумно наддаване, видяхте от вчера, че служебното правителство вече решава този въпрос. Ще има увеличение на минималната работна заплата и то от 1-ви януари, веднага”, заяви президентът.

Вицепремиерът Лазар Лазаров вече обяви: ще предложи минимална заплата от 780 лева – с 10 лева повече от предходното си намерение и от дата 1-ви януари, а финансовият министър Росица Велкова на няколко пъти изрази становище, че вдигането е добре да се направи от юли. 

Що се отнася до връчването на втория мандат за съставяне на правителство, президентът потвърди: “Това ще се случи в пръвите дни на Новата година”. Отказа да коментира коя ще е третата избрана от него формация, ако и вторият мандат се провали. 

“Най-важната цел е да имаме най-сетне редовно правителство. Няма никакъв проблем много бързо да завъртим ролетката с мандатите. Какъв ще е изходът? Аз мисля, че партиите наистина имат време в цялото това противопоставяне, да намерят път един към друг”, каза Радев.

Така Румен Радев отговори на обвиненията на лидерите на Българската социалистическа партия и на партия “Възраждане”, че бави конституционната процедура. 

Час преди депутатите да отхвърлят наложеното от него вето върху Изборния кодекс, президентът каза: “Много ясно изложих своите мотиви при налагането на ветото. Аз се надявам, че народните преставители няма да направят така, че да отблъснат още повече избирателите от урните”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *