ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Радев прие министъра на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез

Румен Радев

Президентът Румен Радев предложи задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера между България и Турция. Той прие министъра на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, който е на посещение у нас заради подписването на споразумение за достъп до турската газопреносна мрежа между “Булгаргаз” и “Боташ”.

Радев изрази задоволство, че за по-малко от месец от срещата му с президента Реджеп Ердоган се е стигнало до подписването на документа.

Българският държавен глава обърна внимание и на проект за допълнителни доставки на азерски природен газ в Европа, който ще бъде представен на 3 февруари в Баку.

“Това е проектът, който ще позволи с минимални средства и веднага да започне преносът на допълнителни количества природен газ от Азербайджан към Европа. По инициатива на България в този проект се включиха Румъния, Унгария, Словакия и Австрия”, посочи той.

От своя страна министър Фатих Дьонмез видя възможности за разширяване на сътрудничеството между България и Турция.

“Турция предвид своето географско положение и своята инфраструктура, с която разполага, е готова да съдейства с доставките на източници било то от региона на Каспийско море, Близкия изток и Източното Средиземноморие”, каза той.
По-рано в Министерския съвет бе подписано споразумение за 13 години, с което страната ни може да си осигури до 1,5 млрд. кубически метра природен газ годишно чрез турската инфраструктура.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *