ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Румен Радев връчи орден “Мадарски конник” на Херо Мустафа

Румен Радев, Херо Мустафа

Президентът Румен Радев връчи орден “Мадарски конник” първа степен на посланика на Съединените американски щати у нас Херо Мустафа. Държавното отличие беше връчено за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ, както и за разширяването на двустранното сътрудничество в областите от взаимен интерес. Церемонията се проведе в Гербовата зала на “Дондуков” 2. Херо Мустафа е удостоена с ордена в края на своя мандат. Тя е в страната ни от 2019 г., а на нейно място през пролетта се очаква да пристигне Кенет Мъртън. Той беше утвърден през декември 2022 г. от американския Сенат да бъде следващият посланик на САЩ у нас.

“Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и личния принос на посланик Мустафа за развитието на стратегическото партньорство между САЩ и България. Тя работи всеотдайно за развитието на политическия диалог и разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес”, заяви Радев. “На посланик Мустафа се падна да ръководи мисията на САЩ в София в период, белязан с безпрецедентни регионални и глобални предизвикателства. Пандемията COVID-19 постави на изпитание утвърдения международен ред и връзки. Нахлуването и бруталната война на Русия срещу Украйна доведоха до рязко влошаване на средата за сигурност и предизвикаха устоите на изградения международен правов ред. Посланик Мустафа и нейният екип бяха винаги готови да укажат съдействие, да работят с българските институции”, добави той. Президентът припомни, че бяха подписани ключови споразумения в сферата на сигурността и отбраната, мобилните услуги, научно-техническото сътрудничество, енергетиката. “Във фокуса на нашата съвместна дейност беше укрепването на върховенството на правото, борбата с корупцията, с тероризма и организираната престъпност”, изтъкна държавният глава.

“Ще продължим и занапред да разчитаме на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили”, увери Радев. И изрази благодарност към посланик Мустафа и американските ни съюзници за оказаната подкрепа, когато страната ни бе изправена пред заплахата от прекъсване на газовите доставки.

“За мен е голяма чест да бъда удостоена с орден “Мадарски конник”. Приемам го като свидетелство за успешното ни сътрудничество и символ на съюза между нашите две държави. Сигурността на България е и сигурност на САЩ”, каза Херо Мустафа.

“България е ценен член на НАТО и Европейския съюз, важен стратегически партньор на САЩ. Изправени сме пред предизвикателствата и тук, и в нашата държава. Но нека отбележим днес победите. Като верни партньори сме задълбочили съвместната ни работа с общи учения, работим заедно за засилване на НАТО. Българите изразиха голяма подкрепа за Украйна и трябва да се гордеете, че приветствахте нова бойна група на НАТО”, отчете американският посланик.

Тя подчерта, че САЩ подкрепят усилията на България да диверсифицира източниците си на енергия. И акцентира върху значението на интерконектора Турция-България. “Тази златна тръба, този газопровод е важен за България”, счита дипломатът.

Тя поздрави българския парламент за приемането на законодателни изменения за задълбочаване на борбата с корупцията. “Следващият парламент трябва да продължи тази тенденция с приемането на законодателство за надзор над прокуратурата и борба с корупцията. Истинската промяна може да дойде само отвътре”, категорична е Мустафа. “Имаме силни инвестиции с голяма възможност за работа за българите. Градивната дипломация се гради с отношения. Беше огромна привилегия да служа тук като посланик. Благодарна съм и на моето семейство за това пътешествие. Винаги ще бъда посланик на българската култура по света”, добави тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *