ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Румен Радев откри “Изповедта на Апостола” в “Квадрат 500”

„В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски. Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата – не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес – век и половина след неговото обесване.“

С тези думи президентът Румен Радев откри мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“.  На церемонията присъства и служебният министър на културата Найден Тодоров. Той посочи, че мултимедийната експозиция е начин със съвременни средства да се напомни на младите хора кой е Левски и защо той е толкова важен за нас.

„Без Левски днес нямаше да има България. Без Левски може би и нас нямаше да ни има днес. Сто и петдесет години от началото на неговото безсмъртие, ние сме постигнали част от неговите завети, но от други сме се отклонили“, посочи министърът на културата.

Експозицията е посветена на делото на Васил Левски. В нея е включен и холограмен образ на Апостола.

 По думите на президента Румен Радев Левски е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстват равни.

„Той продължава не само да ни сочи кривиците, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи“, подчерта Радев.

Президентът отбеляза, че днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е толкова важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *