ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Санкциите “Магнитски” са поредният шамар за всички институции

Иван Демерджиев

“Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани?”, пита вътрешният министър Иван Демерджиев

Видях поредният шамар за всички институции със санкциите “Магнитски”. Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, който е служебен вътрешен министър и вицепремиер.

„Трябва ли някой да види този позорен списък, за да си припомни, че такива хора съществуват и те трябва да бъдат разследвани? За мен е много интересен мотивът, който касае Горанов, че е мотивирал определени лица да приемат определено законодателство. Лесно можем да си отговорим кой е имал мнозинство за приемане на законодателство. Прокуратурата не може да чака. Нека веднъж да прояви активност.

Прокуратурата трябва да е активната страна и да инициира събиране на доказателства. Има някакви производства. Но прави впечатление, че предметът на голяма част от тях се разминава с това, което виждаме в мотивите за наложените санкции.“

Прокуратурата ще иска от нас да поемем отговорност и да поемем удара от нейното бездействие, посочи Демерджиев.

„Всичко, което имаме, е внесено. Ще се постараем да го допълним максимално в кратък срок, за да няма отново оправдания, че липсват данни. Добре е да се организира разпитът по делегация на Васил Божков, който не се състоя толкова време, а трябва. Съмнявам се, че Дубай не дава съгласие. Има много варианти това да се случи. Трябва по официален ред да се поискат всички документи, с които разполагат партньорските служби и прокуратури“. 

Имаше телевизионни изяви на част от хората по списъка Магнитски. Те отричат обвиненията. Някои обаче си спомнят за определени разговори. Един от тях е бил търсен през 2016 г. за разговор в сауна.

„Той разказа как е протекло разследването. То обаче не може да се ограничи само до този, който твърди ,че е дал подкуп, и до този, който го е приел. Разследването трябва да бъде много по-мащабно и да обезпечи показанията не само на двамата, които са замесени в един такъв случай. Трябва да се съберат документи. Това, което слушах, ми звучи като едно формално изпълнено задължение и беше чест подход. Необходимо е да се откъснем от него, ако искаме дори да приличаме на правова държава“, посочи министърът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *