ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

На ДБ дарили 7 служители на Nexo, твърди Слави Трифонов

Слави Трифонов и Васил Иванов - Пресконференция

Лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви, че не петима, а седмина са били служителите на разследваната криптобанка Nexo, които са дарили по 20 000 лева на “Демократична България” през 2021 година.

В профила си във “Фейсбук” Трифонов разясни:

“На 22 октомври 2021 г. петима служители на Nexo – три жени и двама мъже, правят дарения от по 20 000 лева за партията, оглавявана от Христо Иванов. А три дни по-късно на още две служителки на Nexo им хрумва да дарят по 20 000 лева. Бройката се установява лесно, след като бъдат сравнени имената на дарителите с техните профили в LinkedIn”.

Така, общата сума на даренията от служителите на Nexo за предизборната кампания на “Да, България” възлиза на 140 000 лева. 

Слави Трифонов уточнява, че в петък вечерта гледал участието на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов в “Панорама”, при което депутатът обяснил, че ще даде обяснение за даренията.

“Само че аз не виждам много интерес от страна на медиите да го питат, че да се обяснява. Не виждам особен интерес към темата и от дежурните моралисти в социалните мрежи”, отчита лидерът на ИТН и уточнява, че въпросите биха могли да бъдат много интересни. След което отправя няколко питания:

“Как така на седем души от една и съща компания им хрумва една и съща идея да дарят една и съща сума на една и съща партия? А петима от тях правят дарението даже на една и съща дата?

– Тъй като въпросните дарения не изглеждат като акт на индивидуална воля на служителите, имало ли е скрита договорка между лидера на “Да, България” и лидерите на Nexo?

-Обещавал ли е лидерът на “Да, България” политически услуги на лидерите на Nexo?

-Можело ли е въпросните 140 000 лева да бъдат отчетени като дарение на Nexo или лидерът на партията се е притеснявал да не светнат обвързаностите с, меко казано, съмнителната криптобанка?

-Получавала ли е “Да, България” дарения от служители на Nexo и за предизборната кампания през септември 2022 г., когато вече се знае, че има разследвания и съдебни дела срещу Nexo съответно в САЩ и Великобритания?

-Каква отговорност ще поеме проатлантическата и проевропейска партия “Да, България”, ако се окаже, че е финансирана от компания, която пере руски пари и нарушава санкциите срещу Кремъл?

И накрая един въпрос извън темата. Слушам изказванията и заявките на Христо Иванов от последните дни относно възможностите за съставяне на правителство с подкрепата на ГЕРБ. Та, искам да го попитам:

Христо, ти дългата ръка на ГЕРБ ли си?”, завършва с въпросите лидерът на ИТН.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *