ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Синдикатите за МРЗ: Стъпка напред, но не е отчетена евродирективата за адекватна работна заплата

Ваня Григорова

Синдикатите са доволни от окончателно приетите промени в Кодекса на труда, с които минималната работна заплата ще е 50% от средната брутна за период от 12 месеца назад. Те определиха промените в текстовете като стъпка напред, но изразиха недоволство, че промяната ще важи от догодина, а на както настояваха от БСП и “Възраждане” – от 1 юли тази година.

В кулоарите на парламента Любослав Костов от КНСБ и Ваня Григорова от КТ “Подкрепа” заявиха, че поправките не отчитат европейската директива за адекватна работна заплата.

“Целта на цялата директива е такава –  минималната заплата да е адекватна и този, който полага труд за минимална заплата, да не е работещ беден. Това, което днес се прие е една част от директивата. И ако продължават да си затварят очите, аз не знам после с какви очи след това ще ходят следващите 2 месеца в предизборна кампания да обещават на хората и какво ще им обещават”, каза Костов.

“Ако някой очаква, че МРЗ се определя по една формула (от типа ) X+Y/Z e равно на еди-колко си, трябва да се раздели с тази илюзия. Не можем да опростим живото до една формула – това е, което днес беше направено, и то ще бъде променено, просто защото противоречи на европейските директиви”, коментира Григорова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *