ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стефан Янев и Никола Минчев също останаха без охрана на НСО

нсо

Бившият председател на Народното събрание и настоящ депутат от “Продължаваме промяната”, както и бившият служебен премиер и лидер на “Български възход” не ползват охрана от Националната служба за охрана. Това съобщи “Сега”, цитирайки съобщенията от пресцентровете на двете партии.

По закона за НСО лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или министър-председател, се пазят до 4 години след освобождаването им от длъжност. Никола Минчев в момента ползва само автомобил, а неговата охрана е била свалена преди тази на бившия премиер Кирил Петков. Стефан Янев никога не е ползвал лична охрана, а само автомобил и шофьор.

Припомняме, че на 19 януари беше свалена държавната охрана на лидера на “Продължаваме промяната” Кирил Петков. Аргументът е бил, че няма непосредствена опасност за живота му, обясни Петков. Той обаче все още ползва превоз от НСО и отрече твърденията, че заедно със съпредседателя на ПП Василев са наели частна охрана.

На 24 януари трябваше да се проведе заседание на Комисия за контрол над службите и използването на специалните разузнавателни средства, но заседанието не се състоя заради липса на кворум. Депутатите трябваше да изслушат шефовете на НСО и ДАНС и главният секретар на МВР, които да обяснят за свалената охрана на Кирил Петков.

През октомври служебният кабинет предложи промяна, с която срокът от 4 години за охраняване на бивши председатели на НС и премиери се съкращава. Причината е, че в последно време премиерите и шефовете на парламента се сменят начесто и това означава огромни разходи от страна на НСО, става ясно от мотивите на служебния министър-председател Гълъб Донев. В момента НСО например трябва да осигурява охрана и транспорт на трима бивши премиери – Бойко Борисов, Стефан Янев и Кирил Петков. Отделно от това трябва да пази бившите шефове на парламента Ива Митева и Никола Минчев. Заедно с това трябва да се охраняват и действащите президент Румен Радев, шеф на парламента Вежди Рашидов и премиер Гълъб Донев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *