ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стоматолозите не могат да бъдат включени към НЗИС от 1 февруари

зъболекари

Българският зъболекарски съюз настоява срокът за въвеждането на Националната здравно-информационна система (НЗИС) за денталните дейности да бъде предоговорен и да започне след подписване на анекс между Съюза и Здравната каса.

Въвеждането на информационната система беше отложено за 1 февруари тази година, но все още няма адекватна информационна система за денталната помощ. Това каза д-р Николай Шарков, председател на Управителния съвет на съсловната организация.

“Стоматолозите не могат да бъдат включени към Националната здравно-информационна система от 1 февруари според подписания анекс към Националния рамков договор между Българския зъболекарски съюз и НЗОК. Причината е, че от “Информационно обслужване” не са си свършили работата”, каза председателят на Съюза доктор Николай Шарков, като нарече поведението на държавната фирма “скандално”.

“Проблемът е, че всичко това е вързано с работата на над 7 хиляди лекари по дентална медицина, свързано с тяхното отчитане и свързано с получаване на средства по Национална здравноосигурителна каса, респективно по Национален рамков договор”, поясни доктор Борислав Миланов.

Стоматолозите настояват за разумни срокове за включването им към Националната здравно-информационна система, като се вземат предвид всички изисквания. Според тях така разработеният и предлаган формат на дентално пациентско досие ще доведе до хаос.

“Най-добрият вариант за подаване на данни към НЗИС това е месечното подаване. Бихме искали да се използват само утвърдените номенклатури в договори между БЗС и НЗОК. Желаем активното участие на Зъболекарския съюз във всеки етап от разработката на системата. Срокът за въвеждането на НЗИС да бъде предоговорен с Надзорния съвет на НЗОК до възникване наистина до реалната техническа възможност за това. След официалното въвеждане на системата да се осигури гратисен период с цел обучение на лекарите по дентална медицина”, посочи доктор Георги Габровски.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *