ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Стоян Панев: Година-две с по-голям бюджетен дефицит не е краят на света

Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена от фалит. В интервю за БНТ тя отхвърли коментарите, последвали огласения вчера от самата нея доклад с предупреждения за бюджетния дефицит. Всички твърдения, че това означава опасност от фалит Велкова определи като извадени от контекста.

“Г-жа Велкова направи лоша услуга и на себе си, и на министерството като първо излезе с тези много гръмки твърдения, включително на пресконференцията, която даде за журналистите, а на следващия ден трябваше да ги върне назад и това по средата на една политическа кампания“.

Това каза в интервю за БНР макроикономистът от Експертния клуб по икономика и политика Стоян Панев.

“Според мен финансовата министърка се отрече от доста крайните заключения, които можехме да намерим в този доклад – от твърденията за заема от Международния валутен фонд, с разпада на валутния борд, промяна на курса лев-евро и т.н. Тези неща, наистина изглеждаха малко не на място в това, което изтече в публичното пространство“, каза още.

По думите му финансовата министърка обаче не се е отказала от заключението си за проблемите във фиска, които всъщност не са нови.

“Това, което го има в този доклад, беше изнесено съвсем официално от Министерството на финансите миналата година август месец и беше по-скоро прогноза, която сега изглежда е започнало да се изпълнява с намаляването на приходите от ДДС“, посочи той.

Според него дискусията е била изхвърлена от експертността си, от конкретиката на проблемите на фиска и е влязла директно в сферата на политиката.

“Първо, заради много острите твърдения в деня на излизането на тази информация, включително и на пресконференцията, и тяхното връщане назад на следващия ден ни поставя в ситуация, в която имаме абсолютно политически разговор“, заяви икономистът.

Бюджетният дефицит…

“Целта е постигането на дефицит под 3%. Трябва да се борим дори за балансиран бюджет, което е нещо важно и е хубаво да се прави всяка година, но очевидно е трудно в години, в които имаме висока инфлация. Защото основният начин, по който нашата държава подпомага гражданите си по време на инфлационен период е чрез увеличаване на доходите“, посочва още експертът.

Според него, който и да прави бюджета е поставен пред един много тежък избор – да остави пенсионерите да обеднеят с около 20% за една година или да ги компенсира с увеличение на пенсиите, но това да доведе бюджета до по-голям дефицит.

“Аз съм противник на дефицитите, но да има една-две години по-голям дефицит не е краят на света и със сигурност няма да доведе до търсене на заеми от МВФ”, каза още Стоян Панев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *