ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Съдебната реформа е важна за депутатите, когато са сигурни, че няма да мине

Парламент Зала депутати

Депутатите се засилиха да гласуват съдебната реформа в последните дни на 48-ия парламент

Остават броени дни до края на 48-ото Народно събрание. Не е изненада, че в последния момент депутатите се сетиха за съдебната реформа. Това напъване на практика е безсмислено, защото промените е почти невъзможно да бъдат окончателно одобрени. Народните представители още не са се справили със всички точки на първо четене, а трябва да се направят предложения между двете четения, да се мине през комисия и едва тогава да се стигне до окончателното гласуване в залата. За една седмица това едва ли може да се случи. А на 3 февруари президентът ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори. Спорове и разправии обаче белязаха началото петъчното пленарно заседание заради настоявания да се продължи с петте законопроекта за изменение на Закона за Наказателно-процесуалния кодекс. Те не бяха гласувани в четвъртък заради липса на кворум.

Два от законопроектите са внесени от Министерския съвет, а останалите – съответно от “Демократична България”, “Възраждане” и “Продължаваме промяната”. С промените, предложени от Министерския съвет, се създава механизъм за разследване на главния прокурор. Преди ден мина на първо четене идеята на “Възраждане” Националната следствена служба изведена от системата на прокуратурата, а шефът ѝ да може да разследва главния прокурор и неговите заместници. Бяха одобрени и други промени, но предложени от правосъдното министерство. С тях се въвеждат мерки, с които да се засили работата на Инспектората към Висшия съдебен съвет по превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт, както е записано в мотивите.

От много бързане народните представители прекараха близо час в полемики около дневния ред. Всичко започна, когато председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова направи декларация, в която предложи като първа точка да влязат промените в НПК, а като точка втора бъде разгледан законопроектът за изменение и допълнение на Закона за предучилищното образование.

Социалистът Георги Свиленски предложи като първа точка да останат петте законопроекта за промените в НПК, но заяви, че трябва да бъде разгледан законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Кодекса на труда, който е приет на първо четене.

Ивелин Първанов от “Възраждане“ предложи като точка първа да бъде разгледана декларацията, приета единодушно на Комисията по външна политика в сряда, във връзка с антибългарската истерия в Република Северна Македония.

Даниела Дашева от “Български възход“ също направи предложение за определяне на дневния ред, в което каза, че като точка първа трябва да бъде разгледан Законът за предучилищното и училищното образование, а като точка втора Националната стратегия за младежта.

А независимият депутат Явор Божанков направи изказване от трибуната, в която посочи, че този хаос трябва да спре и да бъде приет дневният ред. “Нека спре този театър. Всички искат точка първа да бъде съдебната реформа. ГЕРБ направиха достатъчно да я забавят, да падне парламентът и такава да няма. БСП гласуваха срещу нея в комисията, но днес всички искат да бъде първа точка, защото знаят, че време няма. Тя няма да мине и рязко се увеличи подкрепата за съдебната реформа. Вчера тези хора (ГЕРБ – бел. от ред.) провалиха кворума, за да не се гледа тези реформа, днес обаче я искат като точка първа. Този цирк трябва да спре“, каза Божанков.

Водещият заседанието Йордан Цонев от ДПС пък не позволи на Искрен Митев от ПП да направи декларация от трибуната и каза, че в някои депутати имало “базови дефицити“. “Вчера ви казах, че дори председателстващите да спрем да бъдем толерантни и да започнем да прилагаме правилника с цялата му сила, няма как да заменим базови дефицити, които някои народни представители демонстрират от тази трибуна. Това, което става на тази трибуна, много често показва базови дефицити от първите седем години. Съжалявам, че трябва да ви го кажа“, посочи Цонев.

В крайна сметка народните представители подкрепиха дневния ред, предложен от Десислава Атанасова. Точка първа ще бъде първото гласуване на Наказателно-процесуалния кодекс, който не бе гласуван вчера поради липса на кворум. След като бяха изчерпани процедурите, Цонев предложи да бъде разгледано президентското вето, наложено върху закона за енергетиката, който бе гласуван на 12 януари. Депутатите приеха това предложение със 162 гласа “за“.

Накратко днешната програма на парламента включва промените в НПК; второто четене на изменения в Закона за училищното и предучилищното образование; второто гласуване на промени в Закона за горите, второ четене на Законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения; първо гласуване на промени в Закона за защита от домашното насилие. Трябва да бъдат разгледани на първо четене промени в Закона за достъп до обществена информация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *