ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Тренд”: Две трети от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика

Две трети от българите подкрепят развитието на ядрената енергетика в България. Най-важното за повечето от тях е безопасността на атомните централи. Това сочат данните от социологическо проучване на „Тренд“.

Изследването показва, че се очаква сериозен недостиг на електрическа енергия в региона, обясни пред БНР Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

“Потреблението в целия регион ще расте, предвид развитието на електромобилността и производството на зелен водород с цел декарбонизация на процеси в икономиката. Този недостиг може да се компенсира само чрез развитие на ВЕИ системи за съхранение и производство от ядрени централи”, обясни той.

Има условия за изграждане на такива централи в региона, отбеляза Цачев. 

“Четири държави в него имат ядрени централи в момента. България има две лицензирани ядрени площадки. Имаме уникален шанс за развитие на този сектор”, допълни той.

Визията за развитие на електроенергийния сектор стъпва на такова моделиране, посочи Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката.

“Трябва да я доразвием в енергийна стратегия. Това, което предстои, е да се изчистят прогнозите за развитие на търсенето. Всички документи показват очаквания за ръст на търсенето. Сградният фонд също е един голям консуматор“, разясни тя.

Цачев цитира изследване на ЕК, според което в България до 2030 г. ще има около 200 хиляди електромобила. 

“Потребената от тях електрическа енергия ще бъде от порядъка на 600-700 хиляди мечаватчаса. До 2040 г. се очакват 2 милиона електромобила”, посочи той.

Ива Петрова каза, че средата на годината е индикативен график, за да бъдат одобрени плановете. 

“Зад тях стои немалък ресурс. Те гарантират подготовката за справедлив преход на въглищните региони”, допълни тя.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *