ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Тренд”: Паритет на ГЕРБ и ПП/ДБ, пет партии влизат в парламента

Тренд предизборни нагласи

ДПС е на трето място, “Възраждане” на четвърто, БСП на пето, “Български възход” е на ръба, показва проучване на “Тренд”

При избори сега ГЕРБ и обединението между “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са с изравнени позиции, а в следващото Народно събрание ще влязат пет формации. Това показва проучване на социологическа агенция “Тренд”, проведено между 4 и 11 февруари посредством 1003 ефективни интервюта с пълнолетни респонденти.

Оценката за работата на правителството и президента през февруари частично възстановява регистрирания януарски спад. Първият месец в годината традиционно отчита най-песимистични нагласи, най-вече поради отминалите празници, очакванията за по-студено време и по-високи сметки за комунални услуги.

тренд оценки за работата на правителствата

През февруари 26% от българите дават положителна оценка за работата на правителството, а 58% отрицателна. За президента 43% дават положителна оценка, докато 47% споделят негативна.

тренд оценка за работата на президента

Половин година след встъпването в длъжност на служебния кабинет на Гълъб Донев “Тренд” са тествали и отношението към всеки един от служебните министри. Начело на класацията с най-положителна оценка и най-висока разпознаваемост е министър-председателят Гълъб Донев (40%). Първите пет министри с най-високо положително отношение са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%). Те са и най-разпознаваемите лица от служебното правителство. След тях се нареждат Асен Меджидиев (21%), Росен Христов (20%), Лазар Лазаров (19%) и Иван Шишков (19%). Останалите служебни министри са по-слабо разпознаваеми. Теренът на проучването е започнал ден след встъпването в длъжност на новия министър на културата Найден Тодоров, който очаквано засега е най-неразпознаваемото лице в кабинета.

Още преди официалното обявяване на предизборната коалиция между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ “Тренд” са тествали тяхно евентуално обединение. На въпрос с предварително зададени опции, ГЕРБ и обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са със сходна електорална подкрепа. ГЕРБ запазва минимално предимство с по-малко от процент пред предизборната коалиция, като партията на Бойко Борисов се ползва с подкрепата на 25.6% от гласуващите, докато обединението между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ с 24.8% от гласуващите. Данните сочат, че предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации, като не се регистрира отлив в следствие на обединението. Засега не се отчитат и бонус от него. В подредбата по-надолу не се наблюдават структурни промени в сравнение с предходните няколко месеца. Третото място остава за ДПС с 12.8%. „Възраждане“ достига нива от 11.9% сред гласуващите. Пета в подредбата е БСП с 8.9% от гласуващите. Реални шансове за парламентарно представителство запазва Български възход с 4% от гласуващите. Предизборната кампания ще се окаже решаваща за партията на Стефан Янев. На дистанция от парламентарната бариера, но над 3% остава „Има такъв народ“. Опцията „не подкрепям никого“, която ще присъства и в самия изборен ден, продължава да събира сравнително висок процент (4.8%).

От “Тренд” уточняват, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари следобед.  Теренната работа на настоящето изследване е завършила на 11 февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *