ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Трифонов: Продължаваме да сме най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик

Слави Трифонов

За пореден път американските институции ни показаха как трябва да работят българските. Много е тъжно, но е факт. За българите, санкционирани вчера по закона “Магнитски”, беше ясно отдавна, че има съмнения за мащабни корупционни схеми.

Това написа на личната си страница във Фейсбук лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов по повод обявените вчера нови санкции по глобалния закон “Магнитски”. Ето какво още сподели той:

“За американските власти обаче няма съмнения – те са категорични, че бившият министър на финансите Владислав Горанов е използвал поста си, “за да подпомогне подкупването на български държавни лица и лиши българската държава от данъчни постъпления в полза на български олигарси”. Американското разследване посочва и колко точно са пропуснатите данъчни постъпления – 600 млн.лв.

Днес партията на Горанов се отрече от него. Т.е. Владислав Горанов няма нищо общо с ГЕРБ, въпреки че в по-голямата част (над 5 години) от 10-годишното управление на ГЕРБ точно той получаваше доверието на партията за най-важното министерство – това, което управлява парите на цялата държава. Колко па да няма общо? Но така, де – след като преди Горанов остана без дом, днес остана и без партия.  

За американските власти няма съмнения и за другото голямо име в санкционираните – “Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни договори в сферата на енергетиката”, “получавайки подкупи и други облаги” и е “получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки”.

У нас обаче срещу Румен Овчаров бяха прекратени дела заради изтекла давност, а условната му присъда по делото “Мини Бобов дол” този месец беше отменена. Между другото, след 16-годишен съдебен процес по източването на милиони от “Топлофикация-София”, тези дни беше оправдан и Вальо Топлото, който навремето написа прословутото писмо за помощ именно до “Р. Овч.”

2023 г. България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, но без нито един осъден политик за корупция.

И българските институции, и българската прокуратура отдавна трябваше да открият истината за санкционираните по “Магнитски” (и не само). Сега този скандал ни излага и пред света, и пред собствените ни възприятия за държавност. Трябва бързо и безапелационно да се реализира съдебна реформа и най-после да се свърши с тази липса на справедливост и с този срам”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *