ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Трябва ли да бъде увеличена здравната вноска?

болница

Ако свързваме увеличаването на здравната вноска с подобряване на здравеопзването, то тряба да е свързано с определени политики”. Това коментира икономистът Аркади Шарков в предаването “Денят започва” по БНТ. 

“Когато говорим за здравни вноски трябва да видим дали са направени останалите параметри. Когато говорим за покачвана на процента трябва да имаме предвид, че всяка цена нараства. Трябва да се замислим как ще приемат това гражданите. Защото те плащат много и за останалите неща. Има инфлация в здравеопзването”, добави икономистът. 

“Между 50-60% доплащаме като пациенти. Регламентирамнето на доплащането ще покаже реалната цена на здравеопзването. Всички такси трябва да са публично и да има ценоразпис. За да може когато гражданин избира лечебно заведение да е наясно на каква цена ще се лекува”, посочи още Шарков. 

Според адвокат Свилена Димитрова увеличаването на здравната вноска е въпрос, който трябва да бъде сериозно разгледат в следващия парламент. 

“Ние трябва да гледаме на здравеопзването като на нещо, в което да инвестираме. Избирателите трябва да подкрепят тези политици, които са готови да кажат истината в очите. Финансирането на здравеопазването не е единствената тема, за която си затваряме очите. Същото е и с кадровата политика. Когато има млади хора, които искат да се развият не им се дава такава възможност”, допълни адвокат Димитрова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *