ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Турски депутат съветва ЕС от Кърджали – да не критикува Анкара

“Вместо Европейският съюз да критикува нашата държава, трябва да осигури още повече подкрепа на нашите две страни – България и Турция, за да се справим с мигрантския натист. Тази борба е много трудна и близките държави трябва да работят много сериозно”.

Това мнение изрази в Кърджали турският депутат Джелялетин Гювенч, който е председател на Комисията по вътрешни работи на Великото национално събрание на Турция.

„България се притеснява много от бежанска вълна и в тази насока ние имахме много добри и ползотворни срещи. Турция в момента осигурява подслон на над 4 милиона бежанци и е една от държавите, които най-много страда от бежанската вълна. За да не пострадат и други държави от нея, ние сме предприели много мерки за опазване на границите, увеличили сме състава на полицията по границите, за да се предотврати навлизането и във вашата страна. Това са мерки, които предприемаме не само България да не пострада като нас, но това ще е от полза на Европейския съюз  и европейските държави”, коментира Гювенч.

Тези мерки са в полза не само на България, но и на европейските държави, посочи още той. Джелялетин Гювенч е на посещение в Кърджали заедно с още 26 депутати, членове на вътрешната комисия. В градчето той се запозна с местната социална, икономическа и политическа обстановка.

Освен това цялата група от членове на вътрешната комисия на Великото национално събрание на Турция проведе среща с кметовете на всички общини в областта и с представители на ДПС.

Според кмета Хасан Азис двустранните отношения са много добри, което е предпоставка за инвестиции и разкриване на работни места. Той посочи, че Турция е добра икономическа база, която търси къде да разшири своите инвестиции, а България й предоставя желаната зона.

В продължилата повече от час среща участваха народните представители Хамид Хамид, по чиято покана турската делегация е на двудневно посещение в България, Мукадес Налбант, Адлен Шефкет и Павлин Кръстев, кметове на общини в област Кърджали.

„Запознахме членовете на делегацията с икономическото и социално развитие на Кърджали, с политическата обстановка в общината и в България, с въпроси касаещи вътрешната сигурност на Кърджали и региона. Подчертахме, че отношенията между България и Турция са на много високо ниво през последните десетилетия, в резултат на което имаме добри инвестиции, създаване на работни места и възможност за инвестиции на най-високо технологично ниво.

Желанието ни е добрите ни взаимоотношения между двете правителства и на ниво местна власт да продължат и се развиват, за да си бъдем взаимно полезни”, подчерта след срещата кметът д-р инж. Хасан Азис.

По програма турската делегация посети новата джамия в Кърджали, централния православен храм „Свети Георги Победоносец”, Пазара на производителите и Регионалния исторически музей.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *