ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Удължителният закон за бюджета – отложен в ресорната комисия

Минитерски съвет - заседание Кирил Ананиев мин. на здравеопазването

Заседанието на Парламентарната комисията по бюджет и финанси започна бурно. Част от неговите гости – представители на работодателски и синдикални организации – притеснени и възмутени напуснаха залата.

Причината – от дневния ред на заседанието отпадна второто гласуване на така наречения удължителен закон за бюджета за догодина. Това бе направено по предложение на депутата от ГЕРБ – Кирил Ананиев. Той обърна внимание, че приемането на удължаването на Закона за бюджета за 2022 г. и за 2023 г. не е целесъобразно в навечерието на избора на предложения от ГЕРБ състав на нов кабинет.

Председателят на парламентарната комисия Петър Чобанов подкрепи предложението, като се аргументира с това, че през седмицата така или иначе ще се гласуват данъчните закони, а удължителният закон би влязъл в дневния ред на пленарната зала през следващата седмица.

Отлагането на гласуването бе подкрепено от ГЕРБ, от „Български възход“ и от „Възраждане“. Останалите парламентарни групи  се въздържаха.

В кулоарите бе коментирано, че ако предложеният кабинет на ГЕРБ получи подкрепа, то новият бюджет за 2023 г. ще бъде изработен през януари, а дотогава – за първия месец на годината ще важи разписаното в Закона за публичните финанси – разходите на държавата да се покриват от една дванадесета от бюджета за 2022 година. Заседанието на парламентарната комисия продължи с обсъждането на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавената стойност, предложен от Министерския съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *