Търсене
Generic filters

Финансист: Заплатата е доход за свършена работа, а не въпрос на социална политика

Любомир Дацов

В парламента в момента правят пълни глупости. Има ли значение какъв е влакът, който се е качил на една линия, а отсреща идва друг влак, няма кой да ги спре? Впечатляващи са лъжите на хората, които спекулират по тази тема. Така коментира темата с минималната работна заплата бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов пред Nova News.

„Нищо от това, което говорят синдикатите, нито левите политици, не е вярно. Трябва да има ясен механизъм на договаряне. Ако се фиксира минималната работна заплата към седната заплата, това значи да има процикличност. От икономическа гледна точка, това е вредно – в тези времена това води до подкрепа на инфлацията. Минималната работна заплата е част от средната работна заплата, и така се влиза в един кръг на постоянно вдигане“, смята той.

Той е категоричен, че работната заплата е доход за свършена работа, а не въпрос на социална политика.

„Няма го регионалния аспект – ако това се случи на централно ниво, извън София и два три града, минималната работна заплата може да бъде равна на средната работна заплата в тези области. Тоест, няма значение какво си завършил, дали си се специализирал или си работил по специалността си. Заради политически флиртове правим страшно много проблеми с това“, каза още Дацов.

Според него не е вярно, че трудът не е оценен в България.

„Има няколко измерители за цената на труда. Заплатата не е измерител. Колкото платиш на един труд, това е цената. Основният измерител е делът на труда в БВП. Синдикатите претендираха, че това е нисък, но в последните години мина средния за Европа като отношение към БВП. Това значи, че вече имаме проблем със скъп труд, а не с евтин“, обясни Дацов.

„Има ли причина в тази обстановка доходите да са се вдигнали пропорционално с инфлацията? Пазарът на труда е толкова затегнат, че бизнесът компенсира едно към едно инфлацията“, смята още той.

„Някои партии осъзнават, че правят глупости. Трябва това да се блокира като механизъм. Те се увлякоха в своя популизъм, отиват твърде далече. Следващата година ще наблюдаваме този сблъсък в икономиката или ще платим цената – тя се нарича инфлация. Ние помпаме инфлацията“, допълни още Любомир Дацов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *