ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Хайко Шмидт е новият консул на Република България в Лайпциг

Правителството прие решение за назначаването на Хайко Шмидт, гражданин на Федерална република Германия, за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Република България във Федерална република Германия. Също така с решението се открива консулство на страната ни в Германия, което ще бъде ръководено от Шмидт. То ще е със седалище в Лайпциг и с консулски окръг, обхващащ територията на федерална провинция Саксония.

Инж. Хайко Шмидт е дългогодишен и активен член на управителния съвет на Германо-българския форум и член на Германо-българското дружество в Лайпциг. Последователно подкрепя развитието на икономически контакти на местно и регионално равнище. През последните 20 години Хайко Шмидт развива успешен бизнес в България и подпомага учредяването на бизнес и икономически структури от собствени фирми у нас и в Саксония. 

Той взима активно участие в сдружения с нестопанска цел, с дейност, ориентирана към задълбочаване на двустранните отношения, както и в съвместни проекти между български и германски университети, като осигурява стипендии и стажове за български студенти в университета в Лайпциг, както и възможности за следдипломна квалификация на български абсолвенти с цел задълбочаване на практическия им опит и знания. 

Шмидт говори свободно български език и присъства трайно сред германоезичните предприемачи в България. Той подпомага и български инвеститори да намерят реализация в Германия – в областта на хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и околната среда. Шмидт е координатор на Германската Асоциация за устойчивост и управление на околната среда, секция България. Подпомага активно организационно и финансово дейността на българското училище в Лайпциг.

От служебния кабинет защитават тезата, че с допълването на мрежата на почетните консули на Република България на територията на Федерална република Германия и по-специално – с назначаването на още един почетен консул в Саксония, където страната ни няма професионално дипломатическо представителство, това ще допринесе положително върху развитието на двустранните отношения в редица области от взаимен интерес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *