ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Хакерска атака срещу сайта на прокуратурата

Прокуратура Сийка Милева

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева заяви за БНР, че около 13:00 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани многобройни опити за едновременно влизане или т.нар. ДИДОС атака.

Това е затруднило работата на сайта за минути.

“Прокуратурата незабавно се самосезира и ще възложи проверка на ГДБОП и ДАНС, които да установят откъде точно идва тази атака. Предполагаме са доста добри компютърни специалисти, които успяха да неутрализират и хакерската атака да остане във фазата на опит. Много интересно, че все още не са минали и 24 часа от обявяването на имената в новия списък по глобалния закон “Магнитски” и се появи тази хакерска атака. Много странно”, каза Милева.

По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева направи коментар за поредната руска хакерска атака срещу сайта на прокуратурата. Това стана на официалната страница на ПРБ във Фейсбук. Ето какво сподели Милева:

“Мога да потвърдя за поредна хакерска атака срещу интернет-страницата на прокуратурата.  Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската Федерация. 

Малко преди 13 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит.

Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.

Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия.

В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица. В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона.

Още в понеделник прокуратурата ще изиска от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”.

В момента страницата на държавното обвинение работи нормално.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *