ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Хамид: За Шенген ЕС да види отличното ни взаимодействие с Турция

За решаването на безпрецедентната мигрантска криза не са достатъчни само общите усилия на България и Турция, а е необходимо по-тясно да бъде привлечен и Европейският съюз.

“След ясно изразената воля на президентите на България и Турция за обща борба срещу незаконното пресичане на държавните ни граници, след тясното сътрудничество между министрите на вътрешните работи, вече си взаимодействат и двете комисии по вътрешна сигурност на българския и на турския парламент.”

На този факт внимание обърна председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и ред Хамид Хамид в Министерския съвет, където се проведе среща с членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент с вътрешния министър Иван Демерджиев.

“Комисията от турския Меджлис е почти в пълния си състав! Досега не се беше случвало в нашия парламент да идва такава голяма делегация – това говори за изключително голямото уважение от страна на турския парламент към българския, както и готовността за решителна подкрепа и общи усилия за охрана на общата ни граница”, подчерта Хамид Хамид.

Той посочи, че е убеден, че борбата срещу нелегалното преминаване на границата, трафика на хора, наркотици, както и срещу тероризма не е по силите на една държава сама по себе си и тя би била много по-ефективна, ако всички страни полагат усилия.

Турската делегация, водена от председателя на Комисията по вътрешни работи на Великото Национално събрание на Република Турция Джелялеттин Гювенч, бе на двудневно посещение в България по покана на Хамид Хамид.
Сред основните теми, които бяха засегнати по време на разговора в Министерския съвет с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, бяха състоянието на българо-турската граница и миграционната ситуация.

Хамид Хамид обърна внимание, че сътрудничеството между двете държави вече дава своите резултати и се надява те да бъдат обективно отбелязани и констатирани и от европейските партньори на България, така че тя да бъде приета окончателно в Шенгенското пространство в най-близко бъдеще.

“От името на комисията и от свое име, декларирам, че ще положим всички усилия по приоритетно приемане на всички проекти за нормативни актове, свързани с темата, както и с предстоящата бюджетна процедура ще обезпечим със съответните средства за органите на Министерството на вътрешните работи. Защото не е тайна, че полицията ни не е обезпечена нито финансово, нито кадрово”, призна Хамид Хамид пред турските си колеги.

От своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза, че доброто взаимодействие между България и Турция вече се забелязва както от Европейската комисия, така и от европейските ни партньори и много често те самите повдигат този въпрос.

“Европа все повече разбира колко важно е сътрудничеството между Турция и европейските държави при справяне с мигрантската криза и пред огромния поток бежанци, пред който сме изправени. Много е важно и че редица държави в региона, виждайки отношенията на България и Турция и резултатите от тях, започват да търсят подобен модел на взаимодействие и това може да подобри ситуацията в целия регион. Надявам се да продължим този модел и в отношенията си с другите съседни държави”, посочи Демерджиев.

От своя страна председателят на Комисията по вътрешни работи на Великото Национално събрание на Турция Джелялеттин Гювенч отбеляза, че би искал да информира обществеността в България, че държавата му изпълнява своите задължения в посока борбата с миграцията и с престъпните групировки, особено на онези, свързани с наркотрафика, и че ще продължи да го прави. 

“Нашето добро сътрудничество вече дава резултати – двустранният търговски обмен е вече над 7 млрд. долара”, отчете Гювенч.

По отношение на борбата с престъпността той отбеляза две положителни развития – заловен е извършителят на убийството на българския служител на границата и е предаден на прокуратурата. В момента тече неговият разпит в сътрудничество с българската прокуратура. Турция е готова да окаже морална и материална подкрепа на близките на убития, добави Гювенч. Той подчерта, че става дума за изолиран инцидент и че извършителят е лице, което се занимава с кражби и е познат на всички в района. В същото време той отбеляза и че един от извършителите на последния терористичен акт в Истанбул е бил заловен в България и предаден на Турция.

Вътрешният ни министър Иван Демерджиев коментира, че създадените двустранни отношения на ниво министри вече се виждат и ценят, но че това не го успокоява.

“Нашите амбиции са по-големи. Обсъдихме възможностите за инфраструктурно развитие на двата основни пункта между двете държави – Капитан Андреево и Лесово и изразихме желанието си тези пунктове да бъдат така преустроени, че да добият изцяло нова функционалност”, подчерта Демерджиев.

Той призна, че с турските представители са констатирали, че за решаването на безпрецедентната мигрантска криза не са достатъчни само техните общи усилия, а е необходимо и Европейският съюз да бъде по-тясно привлечен.

“Информирах нашите гости, че България има амбицията да бъде активен участник в разговорите между ЕС и Турция за постигане на едно балансирано решение, което да отчита интересите както на Анкара, така и на страните, охраняващи външните граници на Съюза”, заключи министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *