ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Законът за хора с увреждания беше приет на първо четене

Парламент машинно гласуване

Депутатите единодушно подкрепиха на първо четене промените в Закона за хората с увреждания, внесен от ГЕРБ. 

С промените решенията на ТЕЛК ще важат до явяването на хората с увреждания на комисия, за да запазят правата си и да не връщат пари. Срокът за допълнителни промени в този законопроект до второто четене ще е три дни. Голям е броят на жалбите на ощетени хора с увреждания поради изтеклите срокове на техните решения на ТЕЛК – средно с по 6 месеца, съобщи БНР.

Георги Гьоков от БСП подчерта, че има фундаментално нерешени проблеми:

“Истинската помощ и това, което наистина им дължим ще стане с една цялостна реформа в ТЕЛК, за която между другото има огромна съпротива от всички”.

Севим Али от ДПС поясни, че има много случаи на забавени експертизи:

“От години МТСП, както и Министерството на здравеопазването, спорят за това в кое ведомство какви правомощия са разписани”.

Елисавета Белобрадова от “Демократична България”:

“Когато нямаш решение на ТЕЛК, нямаш право и на социални помощи и си без доходи. Плюс това тези частични промени решават все пак обективни проблеми, за които по различни причини носят само компетентните органи”.

Искрен Арабаджиев от ПП поясни, че тяхната парламентарна група застава зад този законопроект:

“Всички знаем за случаи на корупция в ТЕЛК комисиите, общата сума на помощта, която се дава и чрез инвалидните пенсии в НОИ, и тази, която се дава през МТСП, достига до 3,7 млрд. лева”. 

Припомняме, че вчера имаше протест на хората с увреждания пред Министерския съвет. Те излязоха с искане за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване от ТЕЛК. Тя беше предложена от Здравното министерство в средата на ноември миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *