ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Христо Иванов: Идеята на Нинова за лидерска среща е пиар опаковка

“Шансът за трети мандат от наша гледна точка е изключително малък. Ние имаме много различия с БСП, които сме заявили ясно още в кампанията си и които са свързани с приоритетите ни в сферата на икономическата политика на България и със сигурността.”

Така съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов коментира вероятните шансове за създаване на правителство с третия мандат.

“Реалността е, че България трябва тепърва да показва, че може да бъде отговорен съюзник в рамките на НАТО по отношение на руската агресия в Украйна. И тук не става въпрос за продажба на оръжия и за някаква еднократна военна помощ, а за дългосрочен ангажимент на България към политиката на НАТО, за да може да използва ресурсите на Пакта, за да модернизира своите въоръжени сили. Между тези две неща имат непряка, но важна политическа връзка”, поясни Иванов. След това обясни, че именно по този въпрос от ДБ и БСП имат очевидни и дори разширяващи се различия, като упрекна депутата от БСП Иван Ченчев, че не може гласно да заяви, че Русия е агресор.

На следващо място Христо Иванов посочи, че Нинова е започнала да защитава позицията, че България няма да влезе в еврозоната на 1 януари 2024 г. – нещо, което за ДБ е изключителен приоритет. Ето защо, след като тази тема не се поставя на дневен ред, то шансовете ДБ да подкрепят правителство на Нинова намаляват. В същото време Христо Иванов посочи, че неговата парламентарна група представлява само двадесет от 240 души и тяхната позиция няма да е определяща. Той добави и че от ДБ ще се включат във всички конструктивни формати на разговори и ще участват в тях.

По отношение на предложената от Нинова лидерска среща, Христо Иванов посочи, че те все още не са получили покана.

“Не знам какво си представя Нинова под “лидерска среща”, това по-скоро прилича на пиарска комуникационна опаковка, за да се прикрие фактът, че мандатът е изначално обречен. Ако някой искаше да се случи промяна, то това трябваше да се случи по друг начин”, поясни Иванов.

На въпрос дали в контекста на разкритията около Nexo трябва да има промяна в начина на финансиране на партиите, Христо Иванов отговори, че при този дебат има поредица от популистки действия, които са създали хаос.

Той поясни, че според него конструктивният изход от ситуацията е да започне да се работи за ясна система за публично финансиране на политическите партии, както и да се приеме Закон за лобизма. Иванов поясни, че разследващите от международните служби трябва да си свършат работата и че от ДБ не коментират тяхната работа, а как фактологията се използва пропагандно в българската реалност.

“Това, което ще чуят нашите избиратели, е че ние сме публични и прозрачни; че системата на финансиране на партиите не е съвършена и че ако някъде сме сбъркали, сме готови да си понесем отговорността. Реалността е, че има непрозрачна система за финансиране на всички партии”, обясни Христо Иванов.

По отношение на публикациите в чуждестранната преса, че България е спасила Украйна по времето на редовното правителство на Кирил Петков – с участието на ДБ, Христо Иванов подчерта, че от неговата политическа сила винаги са настоявали България да окаже помощ – и в рамките на търговски сделки, за каквито ставало дума в чуждите медии, и в рамките на други ангажименти – като безвъзмедна помощ, така че България да получи подкрепа за модернизация на армията си на свой терен чрез заместване.

Иванов припомни и декларацията за депутинизация, внесена в Народното събрание от “Демократична България”. За него проблемът е, че България не е заела честна позиция и не е заявила, че подкрепя всячески Украйна. Това било неин национален интерес и криейки си при износа на оръжия за Украйна зад гърба на посредници, България реално е отчела загуби. “Лицемерието струва пари”, заключи Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *