ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Христо Иванов: Правителство може и трябва да има

Христо Иванов

Правителство може и трябва да има. Това заяви пред БНР съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

„Всяка политическа сила трябва да намери баланса между отговорността да има такова и готовността да поеме негативите, които са съпътстващи“, допълни той.  

Номинацията за премиер на акад. Денков е подходяща, защото той е диалогичен човек, посочи още Иванов.

„С неговата кандидатура не е нужно да се търси отговор на въпроса кой ще носи отговорност. Ако залитнем в чисто експертния формат, както се случи с първия мандат, там стоеше въпроса кой ще понесе отговорност за евентуални действия и бездействия на кабинет, който е съставен от политически неангажирани хора“, поясни той.

Мандатоносителите от “Продължаваме промяната” предлагат микс от готовност да се носи политическа отговорност и възможност за диалог, обобщи Христо Иванов.

„На ранен етап беше обявена кандидатурата за премиер и започнаха разговори с парламентарно представените сили по теми, които могат да ни обединят. При воля от страна на партиите, би могло да се стигне до съставяне на правителство“, смята съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов посочи, че не е чул ясни политически аргументи от ГЕРБ и ДПС, които си тръгнаха от срещата с академик Денков.

„Надявам се, че ако има малко повече политическо време, страстите, свързани с първия мандат, ще утихнат и позитивите от така формулираното предложение на ПП ще започнат да излизат на преден план“, каза още той. 

Иванов призова политическите лидери да подходят към кандидатурата на акад. Денков по същия начин, по който подходиха към тази на проф. Габровски. „Той не беше атакуван от политически лидери“, уточни той.

Съпредседателят на ДБ посочи, че акад. Денков има ясна научна и експертна биография.

„Имаме експертност и кауза, последователно поведение и диалогичност, може би е добре да видим в това капацитет. Академик Денков-като фигура и като заявка за диалогичност, може да подейства като мехлем за нараняванията, които сме си нанесли взаимно с политическите опоненти“, каза още Иванов.

Той обясни, че ПП са мандатоносители и те ще решат какъв състав на кабинет ще внесат, както и дали Асен Василев и Кирил Петков ще участват в него.

„Ние мислим как ще работи един такъв кабинет. Добре е, ако бъде избран, да му се даде възможност да остане неутрален по отношение на фронтовите линии и негативите, които ние, лидерите носим със себе си“, допълни той.

Иванов обясни, че на този етап разговорите са фокусирани върху програмния компонент.

„Ще изпратим и нашите предложения за приоритетите, върху  които да стъпи програмната част от конструкцията. Всеки състав на правителство ще е смес между програма, експертност и елемент на политическа отговорност. Не сме обсъждали министри. Акад. Денков започна процеса. Той го води“, посочи Иванов.

ДБ не предоставя безусловна подкрепа, поясни той.

„Имаме трайна позиция – ако има сериозен шанс за правителство, то е с втория мандат. Работим това да се случи. Тези шансове трябва да се изработят, а не да се констатира липсата им. Ситуацията е изключително сложна, но трябва да си даваме сметка, че всички други сценарии са по-лоши“, подчерта той.

Изборният кодекс и ветото на президента може да повлияят върху това дали ще има правителство, призна Христо Иванов.

„Всичко е крехко и може да се превърне в препъни камък. Нашият призив ще  е да опитаме да бъдем по-конструктивни. Ако ветото бъде отхвърлено, има значение дали има заявки да се състави правителство и този парламент да има по-дълъг живот. Тогава определени спорни въпроси могат да бъдат обсъдени отново. Ако има воля, могат да се намерят формулите, които да ни помогнат да вървим напред“, обясни съпредседателят на ДБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *