ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Цветелина Пенева: Новите правила в ИК трудно ще бъдат изпълнени до 2 април

Цветелина Пенева (bTV)

“Предстоят ни едни трудни избори и то най-вече заради това, че има много предизвикателства, с които държавната администрация – в лицето на ЦИК и другите органи, ангажирани с организирането на вота, ще се сблъскват. Знаем, че Изборният кодекс се промени и се въведоха правила, които много трудно ще бъдат изпълнени в краткото време до датата на изборите – 2-ри април”.

Това каза пред БНР Цветелина Пенева, председател на Обществения съвет към ЦИК.

По думите ѝ не малък проблем ще е организацията на видеонаблюденитео и видеозаснемането.

“Това е, меко казано, спорна процедура. Тя се въвежда за пръв път с поправките в Изборния кодекс. Изисква голяма организация. Разпоредбата на ИК е факт и трябва да се спазва. Важно е къде ще бъдат разположени тези камери, за да се запази най-важното – тайната на вота на гражданите. … Няма разписани правила, няма процедури”, обясни тя.

Пенева поясни, че Министерският съвет трябва да каже дали камерите, които съществуват в училищата, могат да се използват и за изборите.

“А има и изборни помещения, които не са оборудвани с камери и трябва да се оборудват до изборите”, допълни тя.

Председателката на Обществения съвет към ЦИК подчерта и още един нов момент в ИК, касаещ гласуването на българите зад граница.

“Промените в ИК задължават във всяка изборна секция в чужбина член на секционната комисия да е лице, което е държавен служител или служител, който е в трудови правоотношения с държавната администрация. Това са няколкостотин човека, които трябва да бъдат командировани в секциите извън страната, за да бъдат членове на СИК. … Без такъв човек в секционната комисия няма да може да се образува секция, което ще ограничи правото на гласуване на българите в чужбина”, коментира Пенева.

Цветелина Пенева обясни, че разпределението на мандатите според последното преброяване ще стане факт, когато президентът публикува Указа за формиране на многомандатните избирателни райони, а това трябва да се случи до 5-и февруари, съгласно Конституцията – 56 дни преди изборния ден.

Общественият съвет към ЦИК ще призове държавната администрация да работи в синхрон, за да се съхрани доверието на хората в изборния процес.

“Всяка една техническа спънка, примерно липса на хартия за машините и масово преминаване към гласуване с хартиени бюлетини, ще опорочи доверието на избирателите във вота”, отбеляза Пенева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *