ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Цветозар Томов напусна поста си на говорител на ЦИК

Цветозар Томов, ЦИК

Цветозар Томов напусна поста си на говорител на Централната избирателна комисия, но остава неин зам.-председател. “Не съм съгласен с решението на комисията за вида и съдържанието на централния протокол на предстоящите избори на 2 април. Това е рисково решение и увеличава риска от злоупотреби и фалшификация на изборите”, каза Томов.

По време на заседанието на ЦИК избухна скандал заради вида на протоколите в секционните избирателни комисии. По предложение на представителя на БСП – зам.-председателя Емил Войнов, беше решено СИК да не попълват в две отделни графи броя на гласовете от машината и от бюлетините, а да вписват само общия, сумарен резултат от двата вида гласуване. Това стана причина и за оттеглянето на Томов, който изрази несъгласие с промените. Според него те премахват възможността за сравнение на машинните протоколи с ръчното броене на разписките. По думите му след като е несъгласен с решението, не вижда как би могъл да го защитава публично. Затова не желае да бъде говорител на ЦИК.

11 членове на комисията са подкрепили образеца на протокол, предложен от Войнов. Против са гласували четирима – освен Цветозар Томов, още и председателят на комисията Камелия Нейкова, другият говорител Росица Матева, както и Любомир Георгиев, който е член на комисията.

Говорител остава Росица Матева. На този етап не е обсъждано дали ще има втори говорител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *