ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЦИК: Тъмна стаичка няма да има, но тайната на вота ще бъде запазена

ЦИК Росица Матева

“Вече сме готови за предстоящите избори. Преди дни обявихме за изпълнител стария изпълнител на тези дейности по техническото обслужване на машинното гласуване. За хартиените бюлетини хората са наясно с начина на гласуване.” Това каза пред БНТ заместник-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева. “Новото сега е малко старото от 4 април 2021 г., а именно, че всеки избирател в секция, в която има над 300 избиратели по списък, ще може да избира да гласува с хартиена бюлетина или с машина”, добави тя.

“Другото по-различно сега, което се случва за първи път е, че всъщност избирателят, който избере да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции и там, където ще се гласува с хартиени бюлетини, ще бъде поставен параван, който ще осигурява тайната на вота. Тъмна стаичка вече няма да има. Параванът ще бъде непрозрачен и достатъчно висок, за да запазва тайната на вота”, обясни Матева.

При гласуването с машина от нея вече ще излиза бюлетина, а не разписка. “Законодателят реши, че разписката ще се казва бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде със съдържанието на разписката. Бюлетината за машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентичното съдържание с разписката, а именно: ще пише бюлетина от машинно гласуване, номера на секцията, номера на машината, името и номера на партията или коалицията, за която е гласувал избирателят и името и номера на кандидата, ако е избрал да гласува с преференция. Не отпечатва истинска бюлетина, но ще се визуализира на екрана така, както е било досега”, поясни зам-председателят на ЦИК. “Този път ще бъдат само две страници, тъй като партиите и коалициите са само 21. Има в два изборни района независими кандидати, както и поле “не подкрепям никого”. На места ще бъдат 23 полетата, но те ще се поберат. Ще има кутия за машинното гласуване и кутия за хартиените бюлетини”, добави тя.

Във връзка с видеозаснемането на изборния процес Матева каза, че законодателят е възложил на ЦИК само условията и реда, при които ще се извършва това видеонаблюдение, а техническото осигуряване е възложено на Министерския съвет. От своя страна Министерският съвет го е възложило на Министерството на електронното управление. В сряда правителството отпусна допълнителен бюджет и е сключен договор с “Информационно обслужване”, което технически ще осигури тези устройства. Чрез тях ще се извършва в реално време видеонаблюдението и видеозаснемането на този процес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *