ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Шефът на ДАНС за Nexo: Купували са имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

Пламен Тончев

В Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС) тече проверка за осъществяване на съмнителни финансови операции и съмнения за пране на пари от криптобанката Nexo, припомни председателят на комисията Пламен Тончев. 

Той присъства на изслушване в парламента в специалната комисия, която депутатите създадоха по казуса. Божидар Божанов от “Демократична България” отбеляза, че по въпроса трябва да се разкрие максимално много информация, но не и в противоречие на закона. Йордан Цонев (ДПС) от своя страна подчерта, че никой депутат няма право да узнава данъчни тайни.

И зададе въпрос към Тончев: “ДПС си е поставила определени цели в тази комисия. Не бизнес практиките на която и да е компания, това нас не ни интересува. Винаги сме защитавали бизнеса, когато той е законен. Нас ни интересува друго като политици – обект на разследването на ДАНС ли е политическа корупция, връзка с политици на компанията, или нейни служители?” 

Цонев се поинтересува дали в България има хора, които “купуват цели партии”, като визираше “Демократична България”, към която са постъпвали дарения от физически лица, които са служители на Nexo.

Председателят на ДАНС отговори, че Агенцията не е политическа полиция. “И разследването в Прокуратурата е в съвсем начален етап. Този въпрос е хубаво да се обсъди с наблюдаващия прокурор. Лицата, които са извършили закононарушения, ще носят наказателна отговорност. Не знам дали разследването ще доведе до установяване на незаконосъобразно финансиране на политически субекти”, коментира той. 

Асен Василев (ПП) отбеляза, че на изслушването не присъсътва представител на Прокуратурата, въпреки че е бил поканен. Той попита Тончев дали в хода на разследването има получени сигнали от външни партньорски служби, или разследването е тръгнало от информация, добита от ДАНС. 

“Прокуратурата си позволява да говори повече пред медиите, отколкото пред българския парламент”, възмути се Василев. 

“Отговорът в този формат е сложен. След образуване на нашата проверка сме осъществили обмен на информация с чужди партньорски служби”, отвърна шефът на ДАНС. 

Налице ли са данни за заобикаляне на Закона за политическите партии в частта му по отношение дарения към партии, попитаха от “Възраждане”.

Пламен Тончев обясни, че проверката, която ДАНС извършва, е за осъществяване на съмнителни финансови операции.

“Не разследваме дейността на политически партии”, подчерта той. И добави: “Извършва се проверка за притежавано имущество от собствениците на компанията и свързани с тях лица”.

Председателят на ДАНС обяви още, че проверката е стартирала през юли. 

“През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на “Нексо”. Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Нексо токени. Сезирана е прокуратурапа през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство”, каза Тончев.

“Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на “Нексо”, с които са купувани имоти – бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания”, каза още той в изложението си. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *