ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Широка коалиция за идеята на омбудсмана за втори шанс на матурата – вход за ВУЗ

Диана Ковачева

Законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева зрелостниците да получат втори шанс при оценка, която не ги удовлетворява  на матурата – вход във ВУЗ, бе припознато и внесено от народни представители от четирипарламентарни групи. Днес председателят на образователната комисия  Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) и депутатите Елисавета Белобрадова (ДБ), акад. Николай Денков и Христо Симеонов (ПП), Гален Монев („Български възход“) внесоха предложението на омбудсмана, което би могло да мине през комисия и преди коледните и новогодишни празници. 

В края на ноември омбудсманът внесе тази промяна в парламента, с която се цели да се даде шанс на зрелостниците, получили незадоволителна оценка на матурата, да имат възможността еднократно и в рамките на една година след полагането на първата матура, да се явят на следваща – насрочена в същото училище.

Конкретно проф. Ковачева предложи изменение на чл. 132 от Закона за предучилищното и училищното образование, както и допълнение на разпоредбата на чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование.

С промяната в чл. 132 от ЗПУО се цели подобряване резултатите на зрелостниците от матурата и разширяване на възможностите им за достъп до системата за висшето образование.

„Това че учениците, които не са се представили достатъчно добре според тях на ДЗИ, нямат шанс за поправка на оценката си, ги ощетява при по-нататъшното им развитие. Получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща при кандидатстването им във висше училище и респективно от голяма значение за тяхното бъдеще“, написа в мотивите към законопроекта омбудсманът.

Диана Ковачева е категорична, че липсата на такава възможност води до негативни последици при кандидатстването на зрелостниците в избрано висше училище.

„За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, се издава удостоверение. В тази връзка е предложено и допълнение на разпоредбата на чл. чл. 68, ал. 1, т. 2 от Закона за висшето образование, за да бъдат признавани при горепосочените удостоверения при кандидатстване във висше училище“, посочва още общественият защитник.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *