ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Явор Божанков беше освободен като секретар на 48-ото Народно събрание

Явор Божанков

Явор Божанков беше освободен като секретар на 48-ото Народно събрание по предложение на парламентарната група на БСП. На негово място бе избран депутатът от левицата Иван Ганчев.

Божанков бе изключен от парламентарната група на левицата през декември миналата година, след като подкрепи отпускането на военна подкрепа за Украйна. Преди това той гласува и срещу друга кауза на социалистите в 48-ия парламент – връщането на хартиената бюлетина. “Моите позиции са били такива в кампания, в предния мандат. Винаги съм казвал едно и също. Всъщност нашата група и аз лично напуснахме Народното събрание, за да въведем машинния вот. Аз лично съм водил тежки битки за този машинен вот и никога не съм казвал обратното. Не съм влязъл в кампания и да кажа на моите избиратели: “Вижте, сега влизам в този мандат с основен приоритет с ГЕРБ и ДПС да върнем хартиената бюлетина”, заяви Божанков, който не е член на БСП, а е от гражданската квота. Уверен е, че “разводът” с левицата е окончателен. 

Той разказа още тогава, че други депутати от БСП са му предложили да не участва в гласуването за военната помощ за Украйна. “Считам, че това е исторически момент за България и искам един ден децата ми да знаят как съм гласувал”, подчерта народният представител. И призна, че е обиден от думите на колегите му социалисти, че е неблагодарен. “Партията ми е дала много, но и аз на нея, това не е еднопосочна улица”, изтъкна депутатът. 

В началото на конфликта в Украйна независимият вече народен представител е бил на мнение, че намесата на много държави с оръжия може да влоши ситуацията, както и че трябва да се търси дипломатичен начин за решаване на конфликта. Но по-късно ситуацията се променила. “Сега имаме атака срещу цивилна инфраструктура. Това е инвазия, това е тотална война. Европейският съюз видя, че Русия няма никакво намерение да търси мир. Санкциите и ответната реакция стават все по-категорични. Няма как да се затворим в една черупка. Трябва да подкрепим със санкции и военна подкрепа, защото няма друг начин”, категоричен бе той.

Той стана нечленуващ в парламентарна група народен представител.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *