ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Япония е все по-предпочитана от кандидат-студентите ни

Сред младите българи Япония вече не е само страната на аниме и източните бойни изкуства, а място, където могат да получат образование, което отговаря напълно на изискванията на съвременната индустрия. Особено в сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите. Това споделя  г-жа Ели Тончева, управител на агенцията за образование в чужбина ЕДЛАНТА, след завършилото традиционно пролетно изложение в София и Бургас.

Посетителите на “Образование за успешна кариера – пролет 2023” затвърдиха впечатленията сред експертите, че след БРЕКСИТ, Германия, Австрия и Нидерландия изместват Великобритания като най-желана дестинация за продължаване на образованието.

По време на изложението се забелязва тенденцията Белгия да изпреварва Нидерландия в предпочитанията на българските кандидат-студенти. Причина са интересните програми на английски език, които университетите предлагат, по-ниските учебни такси, както и липсата на предизвикателства при намиране на студентско настаняване.

Без съмнение, Италия, Испания и Кипър стават все по-популярни, освен заради по-приятния климат и поради разнообразните бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат. Централноевропейските страни Чехия и Унгария също имат своите почитатели, а Щвеция, Дания и Финландия привличат заради безплатно качествено обучение, особено в сферата на инженерните и политическите науки.

“По отношение на специалностите, българските кандидат-студенти често избират “традиционни” дисциплини като архитектура, медицина, право, психология, бизнес мениджмънт, но все повече от тях са привлечени и от инженерство във всичките му разновидности, както и от компютърни науки, биомедицина, графичен дизайн, 3D анимация, дигитален маркетинг и криптовалути”, споделя експертът Ели Тончева.

Според промените в българското гимназиално образование, още в края на 10-ти клас учениците трябва да изберат “профилните” предмети, които ще изучават в 11 и 12 клас, за да се подготвят за следване в университет. Затова съвсем естествено едни от най-често задаваните въпроси са свързани с избора на подходяща и перспективна специалност.

Бъдещите кандидат-студенти също се интересуват от стажовете и възможностите за международен обмен, условията за обучение и настаняване, стипендиите и студентското финансиране, които се предлагат, различните клубове по интереси и възможностите за почасова работа.

Положителна тенденция е, че все повече кандидат-студенти избират образование, което е съобразено с техните интереси, таланти и амбиции, имат план за своето бъдеще и са готови да положат необходимите усилия, за да изградят успешна кариера в избраната от тях сфера.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *