ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

195 млн. щ.д. струва най-скъпото произведение на американското изкуство

монро

Един от портретите на Мерилин Монро, който е рисуван от американския художник Анди Уорхол, е бил продаден на търг в Christie's за 195.04 млн. долара. Така той е станал най-скъпото произведение на американското изкуство.

Картината Shot Sage Blue Marilyn, където е изобразена Мерилин Монро на светло-тюркоазен фон, е създадена от Уорхол по метода копринен ситопечат през 1964 година.

Портретът е бил направен след смъртта на звездата.

Цената на картината почти съвпада с очакванията на експертите, които са я оценявали на 200 млн. долара.

За покупката на картината са наддавали четирима инвеститори. В крайна сметка тя ще влезе в колекцията на американския артдилър Лари Гагосян.

През 2015 година на аукцион в Ню Йорк друг портрет на Мерилин Монро, рисуван от Анди Уорхол, беше продаден за 36 млн. долара. 

Мерилин Монро, родена като  Норма Джийн Мортънсън, се нарежда сред най-популярните секссимволи на 50-те години на ХХ век. Ранната ѝ и загадъчна смърт я превръща в поп икона. Тя е носителка на две награди "Златен глобус" и е номинирана за две награди БАФТА. От 1960 г. има звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Проблемите в личния живот на Монро привличат много внимание. Тя се бори със злоупотребата с наркотични вещества, с депресия и тревожност. Има общо три брака, като два от тях са широко рекламирани, с бейзболната звезда Джо ди Маджо и драматурга Артър Милър, и двата от които завършват с развод. Няма деца въпреки силното си желание за такива. Умира на 36 години от свръхдоза барбитурати в дома си, в Лос Анджелис, на 5 август 1962 година. Въпреки че смъртта ѝ е обявена като вероятно самоубийство, множество конспиративни теории го отричат.

Анди Уорхол  е американски художник, водещ представител на течението поп арт. След успешна кариера като илюстратор на реклами, той става световноизвестен със своята работа като художник, авангарден кинорежисьор, звукозаписен продуцент и писател.

В центъра на творчеството на Анди Уорхол е общата представа за американската култура. Той рисува пари, доларови знаци, храна, женски обувки, известни личности и изрезки от вестници. За него тези предмети олицетворяват американските културни ценности. Например "Кока Кола" представлява демократичното равенство между хората, защото: „Кока Кола" винаги е "Кока Кола", "Кока Кола"-та, която пие президентът, е същата като твоята или моята.“ Той използва популярни образи и методи за визуализиране на американската идентичност през XX век. Този нов поглед към американската култура е тема и резултат в творчеството му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *