ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

4500 болни от COVID ще имаме дневно в пика на сегашната вълна

Проф. Николай Витанов

4500 души заразени от COVID-19 на ден прогнозира математикът проф. Николай Витанов. "Това е фаталното число. Въпросът е да не го прескочим или ако се случи, да е един-два пъти. Ако до две седмици не прескочим това число, значи мерките ще са проработили", коментира той пред NOVA NEWS.

По думите му мерките ще дадат резултат, а дифузно разпространение още няма. "Здравната система е подготвена, но куца човешкият фактор. Очаква се мерките да дадат резултат от 10 до 14 дни след влизане в сила", обясни той.

Витанов предупреди, че идва подвариант на Омикрон от Индия, който ще е при нас октомври или ноември. "Той се разпространява по-бързо. Болниците в момента не са под натиск. Пазете се, протича по-леко, но има и къси клечки. Внасяме от Гърция COVID-19", смята професорът. И призова почиващите по гръцките острови да внимават.

Според него регистрираната заболеваемост трябва да се умножава по 4,5 за да се получи реалната. "Общата е около 10-12 000, от които 3000 са регистрирани. Добре ще е да се върнат PCR тестовете", категоричен е Витанов.

Математикът се обърна и към пловдивчани с призив да носят маски, тъй като заболеваемостта не е висока и може да се овладее.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *