ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

54 години е средната възраст на българските учители

учител

Младите учители до 35 годишна възраст в България са само 15,2 на сто, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година, алармират от Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа”. 54 години е средната възраст на българските педагози. Тя ес 10 години над средната възраст на колегите им в Европа. У нас едва 6.5% от учителите са до 29 г, като тези данни са устойчиви за последните 5 години.

“Статутът на учителите и заплащането, огромната бумащина в системата, доверието и подкрепата към младите учители – дефицитът от наставничество, липсата на партниране от страна на родители – това са първите неща, които много сериозно отблъскват младите учители”, заяви пред БНР председателят на синдиката Юлиян Петров.

Недостигът на млади учители в София и някои големи градове е безспорен, а в по-малките населени места заради бруталната безработица този недостиг е по-малко осезаем.

Възможните решения на проблема са повишаване на финансовия и обществения рейтинг и статута на младите учители, подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система, нулева толерантност към родители, които не партнират на образователните институции”, посочи Петров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *