ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Административните съдилища са гарант за развитието на правовата държава

Румен Радев

От създаването си до днес административните съдилища се превърнаха не само в защитник на правата и законните интереси на гражданите и техните организации, но са и гарант за развитието на добрата администрация и на правовата държава, в която всевластен е само законът. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към участниците в научна конференция, посветена на 110-ата годишнина от създаването на Върховния административен съд и 15-ата годишнина от създаването на 28-те административни съдилища на територията на България, съобщава пресцентърът на държавния глава.

Можем само да се гордеем с далновидността на нашите предци, които още през 1912 г., въпреки трудния исторически период, прозряха, че държавното управление е неразривно свързано със законосъобразността на неговото упражняване и съвсем естествено тази идея устоя предизвикателствата на времето, посочи президентът. По думите на Румен Радев, развитието на административното правосъдие означава развитие на държавността. 

„В последните нелеки години, в които неведнъж сме били свидетели на блокаж на държавните институции, именно административните съдии продължаваха неотклонно да следват своята мисия и да връщат доверието на българските граждани в държавността“, заяви Румен Радев.

В приветствието си той подчерта също, че в редица международни класации качеството на работата на институциите все повече се утвърждава като водещ фактор за привличане на преки чуждестранни инвестиции. Президентът поздрави административните съдии и за това, че благодарение на професионализма и всеотдайността им България е на водещите позиции по бързина на съдебния процес в административното правораздаване.

„Този факт ни дава увереност и надежда, че България има потенциал да заема своето достойно място в европейското семейство“, допълни президентът.

По време на форума днес в София  председателят на ВАС Георги Чолаков връчи на държавния глава почетния знак на съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *