ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

АЕЖ отчита ръст на автоцензурата сред журналистите

АЕЖ

Ръст на автоцензурата сред журналистите отчита последното проучване за свободата на словото на Асоциацията на европейските журналисти. То е шесто по ред и според данните най-голям външен натиск върху репортерите оказват политици, държавни институции, икономически субекти и рекламодатели.

"Медии под обстрел" е озаглавено изследването тази година, в което са се включили 204 журналисти, които са попълнили анкетите анонимно.

Пандемията, войната в Украйна и спиралата от политически кризи са оказали влияние върху работата на репортерите, които пък са изправени пред поредица от предизвикателства: стрес, онлайн тормоз, опити за намеса в редакционното съдържание, автоцензура, финансови затруднения.

"Наистина се увеличават процентите на вътрешния натиск и автоцензурата сред журналистите. От 2017 г. насам автоцензурата расте с 5 на сто в провежданите анкети, което не е малко, при положение, че участниците в анкетата остават едни и същи", заяви авторът на доклада Илия Вълков.

Всеки десети журналист е бил заплашван със съд, сочи още проучването.

Продължава да бъде висок процентът на тези, които към момента на изследването са работили в три и повече медии, което е индикатор за нестабилна и несигурна трудова среда.

Проблем е и централизирането на журналистиката в София и изчезването на регионалните медии.

Проучването е финансирано от посолството на Нидерландия у нас, не е представително, и е проведено в периода 3 май – 10 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *