ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Ако вземем мандата, нямаме претенции премиерът да е от ИТН

Президентство Консултации с ИТН

„Вашата партия взе решение да напусне правителството и това изправи 47-ото Народно събрание пред необходимостта да излъчи ново управленско мнозинство или да отидем на нови предсрочни парламентарни избори“.

С тези думи президентът Румен Радев започна разговора си с представителите на „Има такъв народ“.

По думите му тъкмо затова е важно те да споделят каква е позицията им по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство.

Важно е да се знае около какви приоритети те смятат, че може да се сформира ново правителство, както и дали са отворени за диалог и към кои политически формации, при какви условия.

Президентът постави въпроса и дали от ИТН още поддържат червени линии по някои принципни положения и дали имат имена в така наречения забранителен списък по отношение на едно ново управление.

„Трябва да сме реалисти и трябва да знаете, че в период на тежки кризи оставянето на страната без парламент е голямо изпитание и за хората, и за политическата система“ – бе категоричен президентът .

Тошко Йорданов отбеляза, че тъкмо Румен Радев много добре знае, че един от коалиционните партньори е нарушил коалиционното споразумение и решението, което всички политически сили били взели на консултативния съвет при президента.

„Затова не бих казал, че ние сме напуснали коалицията и сме довели ситуацията до сегашната, а по-скоро неспазването на националните интереси от един от нашите коалиционни партньори е довел до ситуацията“ – припомни Тошко Йорданов основната критика на ИТН към „Продължаваме Промяната“.

„Ние винаги сме смятали, че първо – политическите обещания трябва да се спазват и второ – националните интереси са над политическите пристрастия и над ангажиментите, поети към чужди държави“ – подчерта представителят на „Има такъв народ“.

Той посочи, че при сегашната кризисна ситуация е по-добре отново да има правителство и то със същите четири партии, както досега.

„Защото – като основни положения и цели – ние сме сходни. Ние не се различаваме от тях. Разбира се, имаме разминавания, но те са по-малки в сравнение с общите ни цели. За разлика от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, с които нямаме допирни точки в тази посока. Разбира се, би трябвало една евентуална коалиция да се структурира по доста различен начин – практичен и човешки, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори.

Тъй като основната причина да се разпадне коалицията се казва – Кирил Петков и Асен Василев – би било добре, ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко встрани и в тази ситуация за година, година и половина да дойде правителство, колкото да се справи с кризата – с най-належащите нейни прояви“  обясни Тошко Йорданов.

За разлика от Корнелия Нинова, която държеше по-скоро на политическите лица, а не толкова на експертния кабинет, Тошко Йорданов подчерта:

„Би било добре, ако напред в изпълнителната власт бъдат изтикани хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото политически лица, защото до кризата се стигна тъкмо заради политически проблеми“.

След това Тошко Йорданов отново повтори казуса с Външно министерство и Република Северна Македония. По думите му, ако външно министерство е било оставено да действа спокойно – като експерт – страната ни е щяла да има по-добър резултат предложения в момента.

Тошко Йорданов сподели: „Надявам се и трите партии – „Демократична България“ и БСП да подходим по един и същи начин. Ние червени линии не искаме да слагаме – няма да казваме, че няма да говорим с тази партия или ще говорим само с депутатите им – нещо, за коетоще си спестя определението.

На последвалия въпрос на президента дали ако третия мандат бъде даден на ИТН те са склонни министър-председател да бъде фигура от друга политическа сила, Тошко Йорданов отговори:

„Ние нямаме претенции министър-председателят да бъде от нашата политическа сила. Това трябва да бъде постигнато между бъдещите коалиционни партньори – те заедно да стигнат до решение кой да е министър-председателят, така че да обедини поне тези четири партии.

Нямаме твърдо условие да е на всяка цена представител от „Има такъв народ“. Това му е и добре замисленото на третия мандат – вие го връчвате на политическа сила, а не на кандидат премиер. Ние никога не сме били с амбицията да тикаме някого напред, само защото е от „Има такъв народ“ – никога не сме си го позволявали“ – обобщи Тошко Йорданов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *