ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Албания няма да пречи на никой да се определи като българин

екатерина захариева

Външният министър Екатерина Захариева се срещна с президента на Албания Илир Мета, като част от балканската си обиколка. "Разчитаме много на вас и оценяваме усилията на България за разширяването на Европейския съюз в Западните Балкани. Искаме да си напишем домашното по най-добрия начин", заяви Мета след срещата със Захариева.

Албания е втората държава от обиколката й. Вчера тя посети Сърбия, където обяви, че България ще подкрепи по всякакъв начин еврочленството на Сърбия в Европейския съюз.

Предвижда се в следващите седмици тя да посети Македония, Черна Гора, Босна и Херцеговина. Очаква се в началото на август премиерът Бойко Борисов и министър-председателят на Македония Зоран Заев, да подпишат договора за добросъседство, като първоначалната идея е това да стане на македонския национален празник на 2 август.

Захариева заяви, че отношенията между България и Албания са отлични, политическият диалог се води на всички нива и държавниците трябва да работят за увеличаване и на икономическите връзки. "Приоритет на нашето председателство на Съвета на Европейския съюз е разширяването на Западните Балкани и да покажем това не само на думи", смята още вицепремиерът. Захариева е обяснила на албанския президент, че членството в Европейския съюз има пряк ефект върху доходите, инфраструктурата и финансовия растеж на страната. Затова е препоръчала Албания да работи, за да покрие критериите за членство: върховенството на закона, административната реформа, борбата с организираната престъпност и правата на човека.

Вицепремиерът е поставила въпроса за признаването на българското малцинство в Албания. "Имаме обща история и мислим, че нашето малцинство може да бъде мост между двете ни държави", е заявила Захариева.

Президентът Илир Мета е обещал, че "никой не може да бъде дискредитиран в Албания и да му се пречи да се самоопредели като българин". Той каза, че като тийнейджър се е възхищавал на българската школа по вдигане на тежести, тъй като самият той бил тренирал този спорт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *