ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Американски самолети се включват в охраната на българското небе

самолет

Министърът на отбраната Драгомир Заков заяви на полигона в Црънча, че по време на визитата си в САЩ е водил преговори с Пентагона американски самолети да се включат в съвместната въздушна охрана на България.

"Проведохме разговори по възможностите за "Air Policing" в България, по възможността да се осигурят самолети между МиГ-29 и Ф-16 Блок 70. Това са още предмет на разговори, бройки самолети, откъде ще бъдат, как ще бъде формулирана цялата помощ, как ние ще го направим сами. Това са още елементи на разговор", обясни той.

Военният министър коментира и новината, че два самолета МиГ-29 от авиобаза "Граф Игнатиево" са били вдигнати по тревога.

"Ние сме приели от Румъния, предали сме на Турция случая. Това, което нас ни притеснява в случая, че подобни случаи не зачестяват, но да кажа стават така регулярни и това, което ние трябва да се опитваме да разберем заедно с нашите съюзници, е откъде се появява това нещо, защо се появява и има ли причина конкретна да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО за подобни случаи. Очевидно става дума за фалшиви сигнали, но ние сме длъжни да отреагираме, както и нашите съюзници по трасето на самолетите", каза той.

Министър Заков заяви още, че страната ни има военно-промишлени възможности, за да окаже техническа помощ на Украйна.

Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов наблюдават днес заключителния етап на многонационалното учение „Trojan Footprint 22“ в учебно-тренировъчния комплекс „Црънча“ край Пазарджик

Демонстрациите включват парашутни скокове от средна и малка височина, патрулни техники, задържане на автомобил и упражнения по стрелба с пистолет и автомат. В учението ще участват военни от състава на Съвместното командване на специалните операции, от армиите на други натовски държави, както и сили на Министерството на вътрешните работи.

По-рано днес се разбра, че в ранния следобед на 11 май 2022 г. дежурните изтребители от авиобаза "Граф Игнатиево" са излетели, за да окажат помощ на пътнически самолет, за който е подаден сигнал за евентуално наличие на взривно устройство на борда. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

При изпълнение на реална мисия по "Air Policing", българските летци поеха контрола над гражданското въздухоплавателно средство от румънските си колеги, ескортираха го над територията на Република България и го предадоха на турските изтребители.

Българските екипажи изпълниха всички процедури в съответствие с изискванията на националното и международното законодателство за контрол над въздухоплаването и охрана на въздушното пространство.

По-късно ескортираният пътнически самолет успешно е кацнал в Истанбул без последствия за пътниците и екипажа, допълват от МО.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *