ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Американски сенатор предлага санкции върху руския петрол за Китай

бензин

Сенатор Марко Рубио иска Съединените щати да санкционират покупките на руски суров петрол и на други енергийни доставки за Китай в опит да ореже финансирането на руската военна машина в Украйна. Вносът на руско черно злато в най-големия световен потребител на енергия е нараснал сериозно през тази година, възползвайки се от барелите с отстъпка, които европейците не искат. Редуцирането на руските енергийни потоци за азиатския колос обаче може да принуди Китай да се конкурира по-настървено с други едри купувачи, като Индия, за петрола, произвеждан от Близкия изток и Африка, което би могло да тласне и без това високите цени нагоре.

Рубио – представител на Републиканската партия от Флорида, е внесъл на 26 юли проект заедно със своите съпартийци Рик Скот, също от Флорида, и Кевин Крамър от Северна Дакота, да се наложат наказания на всяко дружество, което застрахова или регистрира танкери, превозващи суров петрол или втечнен газ от Русия за Китай, съобщават от офиса на Рубио. Въпросното предложение ще се натъкне на продължителна съпротива за гласуване в Сената, защото е насочено срещу политиката на администрацията на президента Джо Байдън, целяща да запази доставките на горивото и същевременно да огразаничи приходите от износ на енергия в руската хазна.   

Финансовят министър на Съединените щати Джанет Йелън лансира идеята за ценови таван, който да позволи на купувачите да продължат да ползват руско черно злато, ако се съгласят да плащат по-ниски от пазарните цени. Белият дом все още формулира тази политика, защото се опитва да убеди европейските си партньори в ефективността на подхода и да им гарантира, че Москва няма просто да врътне кранчето. 

Руската инвазия в Украйна разклати световните пазари на суров петрол и повиши петролните котировки с около 30% от началото на годината заради опасенията, че руската суровина ще бъде изтеглена от глобалната търговия и ще пресуши допълнително и без това недостатъчното предлагане. Още повече, европейските държави вече въвеждат режим на потреблението на природен газ, което от 1 август ще трябва да е с 15% по-ниско за членовете на Европейския съюз. Основните количества от синьото гориво идват от Русия и мярката трябва да помогне на потребителите да заделят резерви за зимата.

В късната следобедна търговия на 27 юли фючърсните контракти на сорт "Брент" с доставка през септември се търсеха на цени от 105.33 щ. долара за барел, а американският лек суров петрол сорт WTI – на почти 96 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *