ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Ананиев призова за “коалиция на разума”, Василев видя “изнасилване на бюджетния процес”

Парламент Асен Василев

Служебният премиер Гълъб Донев гарантира, че българските граждани няма да са "на тъмно и студено" през тази зима. Изказването си той направи от парламентарната трибуна в отговор на критиките, че служебният кабинет не внася изцяло нов бюджет за разглеждане от депутатите, а иска удължаването на настоящия.

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" текстовете бяха одобрени на първо четене. Ако бъдат гласувани без промяна и на второ четене, догодина минималната работна заплата ще запази размера си на 710 лева месечно. Максималният осигурителен праг също остава на ниво от 3 400 лева.

Припомняме, че служебният финансов министър Росица Велкова нееднократно предупреди, че със запазване на всички политики през цялата следваща година дефицитът може да достигне над 11 милиарда лева.

Най-сериозни критики към липсата на редовен бюджет отправиха от "Продължаваме промяната" и БСП. Корнелия Нинова от левицата призова за пакет от мерки, който да бъде изработен от депутатите между двете четения.

"Един пакет умен, един пакет умерен, с който да не нарушаваме финансовата дисциплина, да не поставяме под риск българската държава – икономически и финансово, но и да помогнем на хората през тази зима", подчерта тя.

Асен Василев от ПП отхвърли критиките на ГЕРБ-СДС, че водената от него като министър на финансите политика е била проинфлационна и посочи, че удължителният закон ще доведе до неизвестен дефицит.

"През удължителния закон има редица разходи и редица политики, които са смислени, но които няма как да бъдат направени нормално. Те ще трябва да бъдат направени през преходни и заключителни разпоредби, през изнасилване на бюджетния процес – изнасилване е точната дума", заяви той.

Кирил Ананиев от ГЕРБ, също бивш министър на финансите, разкритикува Василев и предложи всички депутати: "Да изготвим един общ документ с най-важните и неотложни политики и приоритети, който да стане основа на програма за управление на едно редовно правителство и да направим коалиция на разума".

Настоящият финансовият министър Росица Велкова изслуша разискванията без да взема отношение по тях.

Служебният премиер Гълъб Донев обаче защити удължителния закон, в обръщение от трибуната на НС той заяви: "Български граждани, вие няма да бъдете на студено и тъмно през тази зима, защото това го гарантира служебното правителство – с договорите за доставки, които организира, прозрачни търгове за доставките на газ".

А по повод информацията за намерение на служебното правителството да позволи на "Лукойл" да изнася рафинираните си продукти премиерът Гълъб Донев заяви: "Това е нонсенс – не може да имаш разрешение да доставяш суров петрол и да го преработваш, а в същото време да нямаш възможност продуктите, които са извън тези, които се реализират тук на пазара, да не могат да бъдат изнесени – или рафинерията трябва да спре".

Същевременно по-рано днес Бюджетната комисия в парламента одобри на второ четене облагането с 33% на свръхпечалбите на енергийните компании. Обхватът на мярката обаче остана под въпрос и ще се реши в пленарната зала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *