ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Андрей Гюров разкри опциите за кабинет след изтеглянето на ИТН

Парламент Андрей Гюров

Преговори вървят от миналата седмица. В момента шансовете за кабинет не изглежда да са особено големи за реализиране на мандата, след изтеглянето на ИТН. Това заяви председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров пред БНТ.

„ИТН от самото начало не даваше сериозни заявки за разговорите. От наша страна не е имало високо ниво на доверие към тях, но бяхме готови да направим, това което е възможно за реализирането на правителство около една сериозна програма. Прави впечатление, че в момента, в който става дума за разпределяне на средства или съдебна реформа, ИТН синхронизират действията си с опозицията“, посочи той.

„Ние от ПП най-добре отговаряме с действията си. Кирил Петков направи, това което нито един политически лидер досега не бе правил – отстъпи крачка встрани, за да вървим напред. В сегашната ситуация това не е най-добрият вариант за държавата“, смята Гюров.

„Не сме говорили за персонални назначения в следващо правителство. Опитахме се да се обединим около една управленска програма и след това да говорим за персонални назначения“, увери политикът.

Във връзка с двата варианта за действия оттук-нататък, които стоят пред БСП, Андрей Гюров заяви: „Доколкото съм проследил политическите разговори, БСП обсъждат дали ще има подкрепа от независими депутати, а другият вариант за по-скорошно връщане на мандата. Отговорността е на БСП и на президента, за да придвижат рулетката. Ние имаме готовност за разговори за състав на правителството. Виждаме обаче, че в този парламент няма реформаторско мнозинство от 121 души, което да може да взима независими решения“, изтъкна председателят на ПГ на ПП.

„Работихме усилено в петък, за да се избере нов председател на КЕВР. Това би било отговорно решение“, смята той.

„ИТН избира да оттегли подкрепа за различни законодателни мерки по измислени причини. Работата в последните месеци доведе до срив на доверието между отделните коалиционни партньори. Затова избрахме няколко знакови действия, които да покажат, че ИТН са готови да подкрепят съдебната реформа. Ние никога не сме разглеждали институциите, като бухалка. Има една неработеща институция – Прокуратурата – това е видимо за българските граждани. Първата стъпка в тази посока бе изборът на нов шеф на КПКОНПИ. В НС няма 2/3 мнозинство, което да гарантира, че съдебната реформа ще се случи. Нашият приоритет е борбата с корупцията“, подчерта той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *